Anketar Begić o anketama: Tendencija pokazuje da definitivno postoji problem za poziciju HDZ-a

Gost Newsrooma bio je direktor Promocije plus Agan Begić, koji je komentirao trendove u rejtingu političkih stranaka.

“SDP je na prvom mjestu tri mjeseca zaredom. Taj trend promjene tendencija kod dvije vodeće stranke smo započeli pratiti kod Europskih izbora. SDP je polagano rastao, a HDZ polagano padao, i od početka ove godine SDP je broj jedan. Upozoravam da je ta razlika unutar statističke greške, stoga nemaju razloga za preveliko slavlje. Ipak, tendencija pokazuje da definitivno postoji problem za definiranje pozicije HDZ-a”, rekao je Agan Begić.

Na pitanje o tome da u HDZ-u uglavnom nisu velike oscilacije, begić kaže kako je to tako u zadnje vrijeme.

“To je što se tiče brojki u zadnje vrijeme, no nakon gubitka izbora 2011. godine HDZ je pao na 17 posto, odnosno kada je HDZ bio u procesu izbora novog predsjednika, kada je Tomislav Karamarko pobijedio. Tada je HDZ ustvari bio na povijesno niskoj razini podrške, ali su se digli tri mjeseca pred izbore 2015. godine na 34 posto, pa su u tri mjeseca izgubili 4-5 posto i dobivene izbore izgubili. Ako govorimo o prošlosti, bilo je i HDZ-ovih klizanja u izbornoj potpori, a u ovom zadnjem mandatu nije bilo tako drastičnog pada”, rekao je Begić.

Kako komentirate izjavu Ivana Anušića da je za pad rejtinga odgovoran Miro Kovač?

“Ne volim se miješati u unutarstranačke odnose. Činjenica je da ovakvi otvoreni srazovi dvije struje unutar stranke ne idu u prilog stranci, pogotovo kako se približavaju parlamentarni izbori.

S druge strane, činjenica je da u nedemokratskim sredinama, jer mi trebamo još tradicije da bi rekli da su nam stranke demokratske, je to izvor unutarstranačke nestabilnosti, a to se prelijeva u organizacijama na nižoj razini, pa to postaju i epizode koje mi gledamo svakodnevno na našim ekranima.

I na unutarstranačkim izborima u SDP-u smo vidjeli da to nije dobro izgledalo. Sada je za HDZ nesretna okolnost da se to događa pred parlamentarne izbore, jer će tu izaći negativni sadržaji i teme klijentelizma i korupcije, koji nagrizaju HDZ kao stranku, a onda i Hrvatsku kao državu”, rekao je Begić.

“Nezgodno je što se sve ovo što se u HDZ-u događa pred parlamentarne izbore, kao i to što se pojavio Domovinski pokret Miroslava Škore. Škoro ima 11.5%, Most je na 4.8%. Škoro je u kampanji od lipnja 2019. godine i skok je evidentan. I HDZ-u izbori ne završavaju 15.03., to je samo epizoda duge sage koja završava u svibnju. Ne znam kako će sve to završiti po pitanju unutarstranačkih odnosa. Neke pukotine se mogu dogoditi u kojima bi Škoro mogao profitirati u tom desnom – manje desnom ili više desnom krilu u HDZ-u.

Izbori su u deset izbornih jedinica, a pitanje je i tko će kod Škore biti na listama, tako da će to biti i za njega velik izazov”, rekao je Begić.

Facebook Komentari