Slovenija preskočila Hrvatsku po zaraženima korona virusom, sad ih je 16: Što ćemo zatvoriti? Čitavu Sloveniju? To tako ne ide

U Sloveniji su potvrđena četiri nova slučaja koronavirusne infekcije, sad ih je ukupno 16, rečeno je danas je na konferenciji za novinare. Prema našim neslužbenim, ali pouzdanim informacijama, riječ je o vozaču hitne pomoći koji je bio u kontaktu sa zaraženim liječnikom i dvije medicinske sestre iz Metlike, piše 24ur.

Neslužbeno: bolesna su tri zdravstvena radnika iz Metlike

O novim potvrđenim slučajevima premijer na odlasku Marjan Šarec i njegov ministar zdravstva Aleš Šabeder nisu željeli dati više informacija. Potvrdili su samo da su “to osobe koje su bile u kontaktu s oboljelim zdravstvenim djelatnikom i koje su se povukle iz procesa rada prije nego što su se razbolile”.

Neslužbeno je zaražen mlađi muškarac, vozač hitne pomoći s područja Metlike koji je bio u kontaktu s oboljelim liječnikom iz Medicinskog centra Metlika. Testiran je u bolnici Novo mesto. Dvije medicinske sestre iz Metlike su također zaražene.

Za novine Primorske vijesti 31-godišnjakinja iz slovenskog dijela Istre koja je pozitivna na korona virus je rekla da se već osjećala dobro u Švicarskoj, vratila se kući u srijedu, otada je u bila samoizolaciji. Jučer oko 20 sati rekli su joj da je test pozitivan. Trenutno se nalazi na Infekcijskoj klinici u Ljubljani, prenose 24ur.

Ravnateljica NIJZ-a Nina Pirnat rekla je da “u Sloveniji još nema epidemije”. Svi dosadašnji slučajevi odnose se na dolazak iz inozemstva ili visokorizični kontakt koji je bolest donio iz inozemstva, kaže Pirnatova.

Posljednja tri potvrđena slučaja zaraze (dakle neformalno za zdravstvene radnike u Metlici) su osobe koje su se razbolile tijekom izolacije, tvrdi Pirnatova, dodajući da su te osobe bile isključene iz procesa rada i prije nego što su se razbolile.

Prvi slučaj, potvrđen u slovenskoj Istri, odnosi se na osobu koja je u Švicarskoj predavala skijanje – tamo se razboljela i bez kontakta je došla u Sloveniju, izjavila je na konferenciji za novinare direktorica NIJZ-a.

Što se tiče mogućeg zatvaranja škola i vrtića, rekla je da bi ta mjera mogla biti epidemiološki učinkovita, ali “u vrijeme kada virus ne cirkulira u populaciji, moramo se zapitati što ćemo učiniti s djecom. S obzirom na to da smo imali infekcije u različitim dijelovima Slovenije, što ćemo zatvoriti? Čitavu Sloveniju? To tako ne ide. Ključne mjere koje naglašavaju sve zemlje su higijenske mjere i ne ići bolestan među ljudima. ”

Slovenski premijer žestoko kritizirao korona virusom zaraženog liječnika u gradu na granici s Hrvatskom: Pogrešno i neodgovorno ponašanje jer nije slijedio osnovne preporuke

Facebook Komentari