Migrantska kriza: Turska policija ispaljuje suzavac, Grci kopaju rovove

Migrantska kriza na grčko-turskoj granici ulazi u drugi tjedan. I jutros su nastavljene provokacije turske policije koja ispaljuje velike količine suzavca prema grčkim snagama osiguranja koje su, kako bi se sklonile, počele kopati rovove.

– Među tisućama nesretnika na tursko-grčkoj granici danas se raspravlja o ukazu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erogana turskoj obalnoj straži da zapriječi svaki migrantski pokušaj da stignu preko Egejskog mora do EU-a. Mnogi iščitavaju taj pozez kao pomno planirani potez Erdogana u političkom nadmudrivanju s EU-om, a nakon što je postigao suglasnost s Putinom oko primirja na području Idliba. Sa zadovoljstvom je i jučer primljena vijest s Lezbosa, da su grčki antifašisti pretukli njemačke neonaciste koji su stigli ina otok kako bi, kako kažu “lovili migrante i branili Europu”. Grčke sigurnosne snage su ih protjerale s otoka, javio je za Dnevnik u Podne Dragan Nikolić.

Turskoj, koja je izazvala novu krizu otvorivši granicu prema Grčkoj migrantima, ministri vanjskih poslova zemalja EU-a iz Zagreba su poslali oštru poruku. EU neće dopustiti da je Turska ucjenjuje, a migrante su pozvali da prestanu pokušavati prijeći u Grčku. No Ankara je odmah optužila Bruxelles da iskorištava migrante kao političko oruđe i dopušta kršenje međunarodnih zakona.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak putuje u Bruxelles kako bi razgovarao o migrantskoj krizi na tursko-grčkoj granici, objavila je državna televizija TRT. Naime, ugovorom iz 2016. Ankara je pristala zaustavljati migrante u zamjenu za europska sredstva za integraciju sirijskih izbjeglica u Turskoj. U njoj se već nalazi 4 milijuna migranata od kojih je 3,6 milijuna iz Sirije. Grčki premijer Kirijakos Micotakis ponavlja kako je dogovor između Europe i Turske “mrtav”.

Facebook Komentari