Imate brodicu ili jahtu, evo što morate znati

Novi pravilnik o brodicama, čamcima i jahtama primjenjuje se od 1. veljače. Među novostima koje donosi, u javnosti je najviše odjeknula informacija da se ukida trajna registracija plovila. Ne za sve, jer vlasnici manjih brodova – do sedam metara i slabijeg motora do dvadeset konjskih snaga nemaju obvezu tehničkog pregleda i nove registracije.

Vlasnici pasara neće morati na tehnički pregled, ali vlasnici brodova s druge strane gata, čija je duljina trupa veća od 7 metara ili snaga motora veća od 20 konjskih snaga, vjerojatno hoće. Obveza nove registracije svakih 5 godina propisana je samo za luksuznije brodove.

– Obvezi tehničkog pregleda podliježu plovila koja imaju ugrađeni sanitarni sustav. Ako imaju ugrađen motor odnosno spremnik za gorivo. Imaju ugrađeno plinsko trošilo i namijenjeno je za višednevni boravak na moru, kaže Alen Rukavina, lučki kapetan u Zadru.

– Pravilnik sam pročitao i u nekim segmentima se slažem s tim po pitanju zaštite okoliša, objašnjava Đino Matešić, tajnik ŠRD-a “Bregdeti – Arbanasi”, Zadar.

Zaštita morskog okoliša važan je razlog zbog kojeg je donesen novi pravilnik o brodicama. Ne manje važan razlog i povećanje je sigurnosti pomorskog prometa.

Šjor Dean Bajlo profesionalni je ribar. Novi pravilnik za njega i nije neka novost s obzirom na to da je brod prijavio za gospodarsku djelatnost pa svake dvije godine obavlja tehnički.

– A sve pregledaju od rakete, plovaka kaljužnih, svjetala, sidara, sve, kaže Bajlo.

– Stranka će doći u Lučku kapetaniju. Podnijeti zahtjev za obavljanje tehničkog pregleda i po tom će djelatnik Lučke kapetanije će izaći na mjesto gdje se nalazi brodica, kaže Alen Rukavina, lučki kapetan u Zadru.

– Da, morat ću na novu registraciju. A zamjerke su da se unutar sedam metara moraju poštovati toliki standardi tipa spremnika za fekalne vode, odvajanje ulja, objašnjava Đino Matešić, tajnik ŠRD-a “Bregdeti – Arbanasi”, Zadar.

Zbog novog Pravilnika i obveze nove registracije mnogi će vlasnici brodova morati dodatno uložiti u opremu broda. Uostalom, sva se zadovoljstva plaćaju, piše HRT.

Facebook Komentari