Turska deportirala terorista hrvatskog porijekla: Nećemo biti hotel za ISIL-ovce

Turski mediji i pojedini arapski pozivajući se na izvještaj Ministarstva unutarnjih poslova Turske, objavili su kako je u sklopu deportacije terorista stranog porijekla, deportiran i jedan terorist hrvatskog porijekla.

Kako navode mediji, Ministarstvo je u priopćenju naznačilo kako se operacija deportiranja stranih terorista u domocilne zemlje, a koja je počela 11.studenog prošle godine, nastavlja i dalje.

Turski ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu, rekao je da Turska “nije hotel za teroriste ISIL-a koji su državljani drugih zemalja”. Detalje oko deportacije kao i identitet hrvatskog državljana nisu objavili niti ministarstvo unutarnjih poslova Turske niti mediji, piše Večernji list.

Prema informacijama Jutarnjeg lista, riječ je o državljaninu iz okolice Koprivnice koji se preobratio na islam, ali je već duže vrijeme pod nadzorom hrvatskih službi sigurnosti.

On je u Siriju krenuo prije nekoliko dana, a nakon uhićenja po ekspresnom postupku u suradnji sa hrvatskim službama deportiran je u Hrvatsku gdje se sada nalazi.

No ovo nije jedini slučaj da se neki hrvatski državljanin pridružio islamističkim borcima u Siriji.

Jutarnji list podsjeća, Zagrepčanka Dora Bilić u Siriju je otišla 2012. godine, i to nakon školovanja u Londonu. Potom je boravila u vehabijskoj zajednici u Gornjoj Maoči kod Brčkog, gdje je upoznala svog drugog supruga Senada Avdića, zvanog Čađo.

On je ostavio suprugu i dvoje djece i preko Sandžaka i Turske, zajedno s Dorom, završio u Siriji kao aktivni borac ISIS-a gdje je i poginuo.

Dora je nastavila živjeti u Siriji s kćerkicom i nije se više udavala. Družila se mahom sa suprugama šehida iz BiH i s Balkana, u čijoj je blizini i živjela.

Kasnije se pojavila vijest da je Dora s djecom u Al-Mayadinu, koji je jedno vrijeme bio prijestolnica samoproglašene države. Kasnije se pričalo da se pokušala dokopati Bosne, no to nikada nije potvrđeno.

Dora Bilić je prema službenim podacima jedna je od sedam hrvatskih državljana koji su završili u ISIS-u, s tim da je preostalih šest imalo još jedno državljanstvo. Naknadno se čulo i za Bjelovarčanku Irenu Horak, udanu za jednog istaknutog džihadista iz Jemena, ali zadnjih godina izgubio joj se svaki trag

Facebook Komentari