Penava: Samo u Hrvatskoj, nažalost, svjedočimo tome da je popis stanovništva politička kategorija

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava je danas u Vukovaru održao konferenciju za medije oko popisa stanovništva i Zakonu o popisu stanovništa.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava je na početku konferencije za medije kazao kako se smatra dužnim – ispred svih stanovnika Vukovara – očitovati o popisu stanovništa koji bi se iduće godine trebao provesti u Hrvatskoj, tj. o Zakonu o popisu stanovništva koji je izglasan prošli petak.

“Prvo, o samom popisu stanovništva. Da bismo mogli kvalitetno upravljati državom, moramo imati red. Da bismo imali red, moramo znati s čim točno od resursa raspolažemo. A jednako tako i da su ti resursi međusobno raspoređeni. Iz njega se mogu vidjeti karakteristike, prednosti i slabosti stanovništa. Na temelju njega se računaju fiskalni kapaciteti jedinica lokalne samouprave Hrvatske iz čega ovise i sredstva koja dobivaju”, objasnio je gradonačelnik Vukovara.

Međutim, Penava smatra kako je popis stanovništva politička kategorija. “Samo u Hrvatskoj, nažalost, svjedočimo tome da je popis stanovništva politička kategorija, a ako je suditi po koalicijskom dogovoru, izgleda da je čak postala i kategorija manjinskih prava”, kazao je.

“Tko je taj koji daje upute i tko će reći Državnom zavodu za statistiku koga treba popisati, na koji način, a koga ne? Zahtjev nacionalnih manjina po meni predstavlja iskaz nepovjerenja u državni sustav kojega su dio. A ako je već tome tako i ako na svoju sramotu ne vjerujemo institucijama, onda bismo to trebali prepustiti strancima da naprave za nas.”

Gradonačelnik Vukovara je kazao sljedeće: “Kada treba pumpati popis stanovništva radi ostvarivanja prava, onda nas ima više, a kada treba živjeti u Vukovaru i plaćati račune, onda nas ima koliko nas ima.”

“Sređeno stanje u popisima je interes svih koji teže dobrom upravljanju, čistim odnosima. Pri tome su u potpunosti nebitni spol, vjera, ima popisivača. Osobno mi je sasvim svejedno hoće li mi u kuću doći i popisati me Hrvat, Srbin ili Kinez. Ono što je u konačnici važno je točna brojka koliko nas ima.”

“Grad Vukovar je zbog budućnosti svojih stanovnika iznimno zainteresiran za objektivan i prije svega točan popis stanovništva, jer nam je red u popisu preduvjet za red u svim drugim segmentima društva”, smatra Penava, piše N1.

Facebook Komentari