Jurčić o utjecaju korona virusa: Ako bi nam turizam pao oko 10 posto, pojednostavljeno bi to značilo oko milijardu eura manje na deviznom računu Hrvatske

Ekonomski analitičar i predsjednik Hrvatskog društva ekonomista LJubo Jurčić bio je gost N1 Studija uživo gdje je govorio o utjecaju koronavirusa na hrvatsko i svjetsko gospodarstvo.

Ljubo Jurčić je kazao kako nam koronavirus ekonomski neće donijeti ništa dobro, a kako politički može imati i neke dobre strane. Prvo je objasnio što točno znači da nam ova epidemija ništa ekonomski dobro neće donijeti.

“Ništa dobro znači da će koronavirus dovesti do smanjenja kretanja ljudi, budući da je Hrvatska ovisna o kretanju ljudi, o turizmu, ako ovo potraje imat će negativan utjecaj na prihod od turizma. Ako bi nam turizam pao oko 10 posto, pojednostavljeno bi to značilo oko milijardu eura manje na deviznom računu Hrvatske”, objasnio je Jurčić.

“Tekuću bilancu bi to gurnulo u deficit, poslije toga bi se povećao deficit, ušli bi u deficit u državnom proračunu i došlo bi do ostalih posljedica po gospodarstvo. Pogođena će biti poduzeća koja ovise o turizmu, ali i ona koja nisu turistička, ali su proizvodnim lancima vezani s jedne strane s Kinom, a s druge s Italijom, gdje je sada u Europi najjača epidemija u Europi.”

Jurčić smatra da sada polako možemo početi procjenjivati kako će koronavirus utjecati na kinesko gospodarstvo, ali što se Europe tiče – ključan će biti ožujak.

“U Europi tek trebamo pustiti tri, četiri tjedna da isplivaju svi ti virusi koji se dosad još nisu pokazali i onda bi mogli procijeniti širinu epidemije – i regionalno i industrijski.”

Jurčić je istaknuo kako smatra da će i Uskrs biti podbačaj, jer iz vizure psihologije potrošača potrebno mjesec dana da se ništa ne događa kako bi potrošači opet krenuli s potrošnjom. Nakon toga može uslijediti tzv. ‘efekt opruge’ što znači da nakon smanjene potrošnje može doći do naglog rasta.

Što se tiče političkih ‘dobrih strana’ epidemije, Jurčić ističe kako ovakve situacije pokazuju koliko je država spremna na krizne situacije te kako svaka država treba zapravo biti samodostatna bar do određene mjere, da može sama proizvoditi ono što joj je najpotrebnije.

“Ovakve situacije rasvijetle ono što je dobro, što nije i to su strateške zalihe koje imaju, ali vi morate na svom teritoriju imati mogućnost da možete zadovoljiti svoje nasušne potrebe”, smatra Jurčić.

“U ovakvim situacijama mogu se zatvoriti granice, spašavate ono što spasiti možete. U takvim situacijama se postavlja pitanje kako se možete prehraniti, potom samodostatnost industrije, da ne bi došlo do negativne spirale propadanja. A za takve situacije pametne države imaju organiziranu strukturu gospodarstva, a u toj strukturi imate dio koji se smatra strateškim i ne podliježe isključivo profitabilnom, tržišnom pristupu.

Facebook Komentari