Brkić: Nisam instalirao Plenkovića; HDZ je gubio jer je za protivnika umjesto ljevice naciljao desnicu

Intervju s Milijanom Brkićem Vasom, kandidatom za potpredsjednika HDZ-a iz redova Opcije za promjene, obavljen je u uvjetima samoizolacije, nakon što je Brkić zbog zdravstvenih problema otpušten iz zagrebačke Zarazne bolnice (nije koronavirus), piše Večernji list.

Prenosimo dio intervjua:

Zašto od gubitka izbora za EU parlament, odnosno pirove pobjede, pada rejting HDZ-a?

Već sam rekao da “dite treba vratiti materi”, HDZ treba vratiti članstvu, vratiti mu istinsku emociju i naboj. Nažalost, kada osjetite da velik dio članstva šuti, a k tome još ne glasa za svoju stranku, onda je to alarm za uzbunu. Našli smo se u situaciji da članstvo gubi vjeru, emocije i optimizam te onda traži rješenje pod okriljem drugih političkih opcija. Nismo proveli cjelovitu reformu javne uprave, imamo previše ministarstava, a Hrvatskoj ih ne treba više od dvanaest. Imamo previše općina koje su same sebi svrha i, generalno, državni je aparat na svim razinama prevelik teret gospodarstvu. Unutar našeg članstva, ali i glasača HDZ-a, stvorila se jasna percepcija da se politika HDZ-a okrenula prema lijevom političkom spektru te da je zapostavila naše tradicionalno desno biračko tijelo.

Koji su razlozi bili da ste 2016. instalirali Plenkovića kao osobu koja će dovesti do pobjede HDZ-a na izborima? Je li to nakon četiri godine isti čovjek?

Bit postojanja svake stranke je pobjeda na izborima, a nakon što smo sami srušili svoju Vladu, naravno da mi je bilo stalo da HDZ pobijedi na izvanrednim izborima i da sam vodio računa isključivo o tome, ali nisam instalirao Andreja Plenkovića. Osobno nisam ništa napravio što je moglo HDZ-ovu pobjedu dovesti u pitanje. Isto ni danas neću napraviti ništa što bi moglo HDZ spriječiti da pobijedi na predstojećim parlamentarnim izborima, sve što radim je usmjereno prema našoj pobjedi. U više navrata ponovio sam da HDZ nikada više neće rušiti svoju Vladu, taj stav imam i danas! Smatram da i ova HDZ-ova Vlada treba odraditi mandat do kraja. Okupljanje kandidata na platformi Opcije za promjene ne znači rušenje Vlade. U tome moramo biti jasni. Što se tiče navodnog instaliranja Plenkovića 2016., moram ponoviti da to nije istina. On se 2016. jedini kandidirao za predsjednika HDZ-a i taj je izbor u tom trenutku bio očekivan, a i nakon izbora formirali smo većinu i našu Vladu. Isto tako, nakon četiri godine otkako je on na čelu HDZ-a i nakon što je HDZ izgubio dvoje izbore, očito je da nešto treba mijenjati. Činjenica je da je HDZ svojim politikama izazvao nezadovoljstvo ne samo članstva nego i naših pristalica. Moramo vratiti HDZ u jasne, Tuđmanove okvire narodnjačkih i demokršćanskih vrijednosti. Ako smo izgubili identitet i emocije, uzaludan nam je trud na svim izborima.

Bi li HDZ propao da izgubi parlamentarne izbore, što se u nekim europskim državama ključnim strankama već dogodilo?

Smatram da bi za HDZ, ali i RH bilo katastrofalno da izgubi parlamentarne izbore. Budućnost Hrvatske ovisi o sposobnosti HDZ-a. I zato apeliram na naše stranačke prijatelje da 15. ožujka daju povjerenje Opciji za promjene koja je spremna vratiti HDZ na pravi kolosijek, ne zaboravljajući hrvatski identitet i temelje hrvatske državnosti. Ako se odmaknemo od naših vrijednosti, odmaknut će se narod od nas. Siguran sam da ćemo pobjednički ostati i opstati na političkoj sceni Hrvatske.

Cijeli razgovor je OVDJE.

Facebook Komentari