Viceadmiral Hranj: U ovom trenutku nema potrebe za slanje vojske na granicu. Ako se ukaže potreba onda bi to bila logistička potpora policiji

Foto: MORH

Ako se ponovno rasplamsa migrantska kriza, nije isključeno da se hrvatskoj policiji u čuvanju granice priključi i Hrvatska vojska. Kako bi to trebalo izgledati i koje bi ovlasti vojska imala, Mislav Bago razgovarao je u Dnevniku Nove TV s načelnikom glavnog stožera, viceadmiralom Robertom Hranjem.

Deseci tisuća migranata zapeli su na granici između Grčke i Turske. Grci im s jedne strane ne otvaraju vrata, a Turci im ne daju da se vrate u Tursku.

Migrantska kriza okupila je i državni vrh u Hrvatskoj na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost. Predsjednici i premijer izvješća su primili, ali iz priopćenja nije jasno hoće li na granicama uz policiju biti angažirana i Hrvatska vojska.

Ministar obrane dao je novom načelniku HV-a i naputak da se naprave pravila ponašanja vojnika na granici budu li tamo poslani.

Godine 2015. vojska je pomagala u zbrinjavanju migranata. EU što se tiče migranata ima nova jasna pravila, a ona glase da se ilegalne migracije neće tolerirati.

Mislav Bago je o toj temi u Dnevniku Nove TV razgovarao s načelnikom glavnog stožera viceadmiralom Robertom Hranjem.

“Hrvatska policija u potpunosti kontrolira granicu i situaciju s migrantima”, kazao je Hranj te istaknuo da je vojska spremna i sposobna izvršiti sve zadaće koje se stave pred nju, a za sad nema potrebe za slanjem vojske na granicu.

“U ovom trenutku teško je zamisliti scenarij u kojem bi se hrvatska vojska uključila na granicu. Ako se ukaže prilika, onda bi to bila potpora policiji iz drugog reda, logistika”, kazao je Hranj.

Vojska je policiji pružala logistiku i 2015., a Hranj kaže da je to i sad temeljna ideja te je u skladu s postojećim hrvatskim zakonima.

“Nadamo se da nikad nećemo morati doć u situaciju da se vojnici aktivno uključuju u neposrednu zaštitu granice, to bi bio najcrnji scenarij koji je daleko od nas”, rekao je viceadmiral i dodao kako bi za takav scenarij bile potrebne posebne saborske odluke koje uključuju neposrednu ugroženost ili ratno stanje.

Hranj kaže da se čini kako su se Europa i Grčka odlučile ozbiljnije pozabaviti ovim problemom nego 2015. godine te dodaje kako su na grčkoj granici prisutni i hrvatski policajci s brodovima.

Postoji nekoliko ruta, jedna od njih je zapadno-balkanska ruta, a pritisak na njih se mijenja iz dana u dan.

Facebook Komentari