U Sloveniji drugi zaražen korona virusom: Vlasti traže da im se odmah jave svi koji su bili na hitnoj; Zatvorena je osnovna škola u Banjoj Luci

U Sloveniji otkriven drugi slučaj koronavirusa, a u BiH zabilježeni prvi slučajevi zaraze. Zatvorena je osnovna škola u Banjoj Luci, piše dnevnik.hr.

* Zabilježeno gotovo 95.500 oboljelih i 3300 umrlih

* Trenutačno je u Hrvatskoj deset zaraženih

* Dvoje zaraženih u Bosni i Hercegovini

* U Sloveniji i druga osoba pozitivna na koronavirus

Tijek događanja pratite u nastavku:

U Sloveniji je potvrđen drugi slučaj zaraze koronavirusom. Delo piše da se radi o osobi koja je bila u kontaktu s prvim zaraženim muškarcem, ali nije član njegove obitelji. Supruga prvozaraženog muškarca je, iako bez simptoma, trenutačno u izolaciji. Inače, ona je zaposlena u jednoj školi.

Pozvani su svi koji su subotu poletjeli iz Maroka za Veneciju i put nastavili kombijem za Ljubljanu da prate svoje zdravstveno stanje i da se u slučaju pojave simptoma jave svojem liječniku. Oni koji su u subotu bili na hitnom traktu u Ljubljani trebaju se odmah javiti epidemiolozima.

Italija je zbog koronavirusa najkraće do 15. ožujka zatvorila sve škole i fakultete. Zatvorena su kina, kazališta i muzeji, a nogometne utakmice bit će odigrane na praznim stadionima. Italija je, s više od 3000 zaraženih, trenutno najpogođenija zemlja u Europi.

Iran zbog koronavirusa zatvara škole i fakultete do 20. ožujka, kad je kraj iranske kalendarske godine, piše BBC.

Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svjetska banka najavili su više od 60 milijardi dolara pomoći za zemlje pogođene epidemijom koronavirusa.

Osnovna škola Branka Ćopića u Banjoj Luci, kod čijeg je učenika utvrđena zaraza koronavirusom, ostat će zatvorena do kraja tjedna, a preventivno testiranje za sada će biti provedeno samo na onoj djeci koja idu u isti razred s oboljelim dječakom, najavila je ministrica obrazovanja Republike Srpske Natalija Trivić.

Školska četvrt u blizini Seattlea u američkoj saveznoj državi Washington na dva je tjedna zatvorila škole zbog koronavirusa, piše CNN. ”Najmanje 26 od 33 škola u školskoj četvrti izloženo je opasnosti zaraze koronavirusom, a više od 20 posto učenika izostaje s nastave”, stoji u priopćenju koje je poslano svim roditeljima.

Učenici bi tijekom iduća dva tjedna nastavu trebali odrađivati online. Nekoliko je osoba iz te školske četvrti u izolaciji zbog izloženosti koronavirusu, a još se čekaju nalazi testiranja. Washington je jedna od najpogođenijih zemalja SAD-a s 39 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom.

“U Hrvatskoj od 251 testiranih zasad je 10 pozitivnih, u Zagrebu tri, u Rijeci pet i u Varaždinu dva. Ta epidemiološka slika je obećavajuća i zadovoljavajuća jer se radi samo o tri žarišta. Radi se o importiranim bolesnicima tako da su njihovi kontakti djelovanjem epidemiološke službe ubrzo detektirani i stavljeni pod nadzor”, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici Vlade.

U Švicarskoj je zabilježen prvi smrtni slučaj. 74-godišnja žena od utorka je bila hospitalizirana u Sveučilišnoj bolnici Lausanne i bila je pacijentica visokog rizika koja pati od kronične bolesti, priopćile su vlasti.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak najavila je, u slučaju potrebe, online nastavu. “Pripremni smo ako bi do toga došlo, ali gotovo je sigurno da neće trebati”, kazala je Divjak i dodala da je situacija s higijenskim potrepštinama u sustavu obrazovanja – u redu.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u četvrtak da ga brine situacija vezana za pojavu koronavirusa, odnosno kako će ona utjecati na gospodarstvo, no ne očekuje recesiju.

Kalifornija je proglasila izvanredno stanje zbog koronavirusa nakon što se broj smrtnih slučajeva u SAD-u popeo na 11, javlja The Guardian.

Dijete oboljelog iz Banje Luke ide u osmi razred Osnovne škole “Branko Ćopić”. Naložen je preventivni pregled svih učenika u njegovu razredu, a prema prvim informacijama – nitko od učenika za sada nema simptome. Škola je danas zatvorena, a u njoj se provodi dezinficiranje, javlja Klix.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, rekao je na izvanrednoj konferenciji za novinare da je dijete iz OŠ Branko Ćopić zaraženo koronavirusom, javlja Avaz. Radi se o djetetu oboljelog muškarca iz Banje Luke.

“Možemo očekivati još slučajeva. Noćas smo odradili prve kontakte ovog pacijenta, dakle njegove obitelji. I njegovo je dijete pozitivno na koronavirus. Utvrdili smo mjere djetetu koje pohađa Osnovnu školu ‘Branko Ćopić’. Već smo razgovarali s ravnateljicom i poduzeli određene mjere. Stručni ljudi uključeni su u sve. Škola danas neće raditi i roditelji djece za koje se smatra da su bili u kontaktu sa zaraženim djetetom bit će pregledani”, dodao je Šeranić.

Prva osoba zaražena koronavirusom je muškarac iz Banje Luke koji je na trenutačnom radu u Italiji, potvrdio je Vlado Đajić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, i dodao da oboljelom u Banjoj Luci žive supruga i dijete.

“Pacijent je smješten u našu kliniku. Dobrog je općeg stanja. Imao je blagu temperaturu i osjeća se dobro”, pojasnio je Đajić. Dodao je da nema mjesta panici te da se problemu pristupa odgovorno, piše ATV.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da se radi o globalnoj ugrozi u kojoj Hrvatska nije izolirana. Najavio je niz mjera koje su spremne, ovisno o daljnjem razvoju situacije s koronavirusom u Hrvatskoj.

Prvi slučaj u BiH

U BiH, točnije na području Republike Srpske, potvrđen je prvi slučaj zaraze koronavirusa, potvrdilo je ministarstvo zdravstva Republike Srpske. Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić tim će povodom održati konferenciju za novinare u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske u Banjoj Luci, piše Klix.

Ovo je prvi slučaj koronavirusa u toj susjednoj zemlji. U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom su 144 osobe koje su doputovale s područja zahvaženih epidemijom, no nije bilo obljelih.

Na području Federacije BiH do sada nije zabilježen niti jedan oboljeli, ali je preventivno pod zdravstvenim nadzorom 259 osoba, priopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Potvrđen prvi slučaj u Sloveniji

Podsjetimo, u srijedu je i Slovenija potvrdila prvi slučaj. Oboljeli je Marokanac koji živi u Sloveniji u koju se vratio preko Italije, gdje je najprije sletio avionom.

U Hrvatskoj je do sada zabilježeno deset slučajeva koronavirusa.

U Kini umrlo najmanje 3012 oboljelih

Najmanje 3012 osoba umrlo je u Kini (bez Hong Konga i Macaoa) od izbijanja epidemije u Wuhanu, glavnome gradu središnje pokrajine Hubei. Većina žrtava te epidemije u Kini, njih 2305, umrla je upravo u Wuhanu.

Međutim, broj novozarežnih je 139, što je u porastu u odnosu na srijedu kada je bilo 119 novozaraženih. Ukupno je u Kini potvrđeno 80.409 slučaja koronavirusa, objavilo je u četvrtak ministarstvo zdravstva. Samo je pet novih slučaja potvrđeno izvan pokrajine Hubei.

Kinu danas zabrinjava dolazak virusa iz inozemstva jer je epidemija Covid-19 danas prisutna u 80 drugih zemalja i teritorija. Izvan kopnene Kine, koronavirus je zarazio 14.539 osoba, od kojih su umrle 264, prenosi agencija AFP na temelju službenih podataka do srijede navčer.

Facebook Komentari