Korona virus: Epidemiološka situacija u Hrvatskoj je zadovoljavajuća, raste broj zaraženih u Europi i SAD-u; Ako bude trebalo, nastava će se odvijati online

O trenutačnoj situaciji s koronavirusom, dosad poduzetim mjerama te planovima za dalje razgovaralo se i na današnjoj sjednici Vlade. Građani su pozvani na oprez, te da poštuju preporuke kako se zaštititi od zaraze, piše HRT.

Ministar zdravstva Vili Beroš podnio je izvješće o epidemiološkoj situaciji s koronavirusom ocijenivši da je ona trenutno obećavajuća i zadovoljavajuća s obzirom na 10 oboljelih.

● Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u četvrtak da postoji plan prema kojem će sve škole voditi nastavu preko interneta ako se situacija s koronavirusom u Hrvatskoj pogorša.

● Raste broj oboljelih od koronavirusa u Europi i Sjedinjenim Državama koje su za borbu protiv bolesti namijenile više od 8 milijarda dolara, a Švicarska i Irak bilježe prve smrtne slučajeve izazvane virusom službenog naziva Covid-19, javljaju u četvrtak agencija.

● Slovenska vlada u odlasku danas će na redovitoj sjednici raspravljati o potrebnim mjerama pošto je kasno u srijedu navečer potvrđen prvi slučaj oboljelog od novog koronavirusa. Riječ je o pacijentu koji se prije nekoliko dana u Sloveniju vratio iz Maroka i to preko jedne zračne luke u Italiji, dok način prijevoza u Sloveniji za sada nije poznat.

● U Bosni i Hercegovini potvrđena su prva dva slučaja zaraze koronavirusom. Slučajevi su potvrđeni u Republici Srpskoj.

● Gotovo tristo milijuna učenika u svijetu ne ide na nastavu, a Italija je zadnja u nizu zemalja koje zatvaraju škole ne bi li zaustavile širenje virusa Covida 19 koji sije paniku diljem planeta i prijeti svjetskom gospodarstvu.

● U emisiji HR-a “U mreži Prvoga” ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da zasad nema novih slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj. Još uvijek je 10 oboljelih. Beroš je rekao da ima još sumnji na zarazu, testirana su 272 uzorka, a za 10-ak se još čekaju nalazi. Za sada je 3,98% pozitivnih uzoraka od ukupnog broja testiranih, rekao je ministar. Najavio je da će danas proglasiti opasnost od epidemije širenja koronavirusom, ali da je to samo administrativna mjera te da se ne odnosi na zatvaranje škola.

● Broj žrtava koronavirusa u kontinentalnoj Kini premašio je granicu od 3000 s 31 novom smrću, objavile su u četvrtak kineske vlasti. Većina žrtava te epidemije u Kini, njih 2.305, umrla je upravo u Wuhanu.

● U međuvremenu, prvi slučaj zaraze koronavirusom otkriven je u Sloveniji. Riječ je o Marokancu, koji je u Sloveniju stigao preko Italije. Smješten je na zaraznu kliniku u Ljubljani, a slovenska je vlada objavila da se utvrđuju njegovi kontakti kako bi se spriječilo širenje zaraze.

● Jučer je i Mađarska potvrdila prva dva slučaja koronavirusa kod dvojice iranskih studenata.

● A broj zaraženih u Italiji narastao je na gotovo 3100, umrlo je 107 osoba. Talijanska vlada potvrdila je da do 15. ovog mjeseca zatvara sve škole, kina i kazališta te zabranjuje javna događanja u cijeloj zemlji, piše HRT.

Facebook Komentari