Znakovita Erdoganova poruka Grcima: Ne pucajte na migrante i ne utapajte ih u moru, možda će i vama jednog dana trebati nečije suosjećanje

Predsjednik Turske i predsjednik Stranke pravde i razvoja (AKP) Recep Tayyip Erdogan je izjavio da njegova zemlja oko 40 godina vodi borbu protiv terorizma i terorističkih organizacija, piše Turska radio televizija.

“U tom periodu smo dali na tisuće šehida, a, evo, to se isto sada događa i u Siriji. Pokopali smo naših 36 vojnika koji su nedavno u napadu režima u Idlibu položili živote kao šehidi. Kada uspješno okončamo ovu borbu, time ćemo, uz Božju pomoć, napraviti historijske korake prema izgradnji velike i snažne Turske”, rekao je Erdogan u obraćanju klubu zastupnika AKP-a.

Poručio je također da turske snage svoju zemlju nikada neće prepustiti na milost terorističkih organizacija i sirijskog režima.

“Svatko tko smutnjama i klevetama pokušava diskreditirati ovu historijsku borbu Turske je nečastan, nepošten, nitkov i izdajica. Našu zemlju nećemo prepustiti na milost terorističkih organizacija, krvavog režima i onih koji ih podržavaju, niti ćemo na cjedilu ostaviti napaćeni sirijski narod”, kazao je Erdogan.

Dotaknuo se i pitanja migranata koji se iz Turske kreću prema Europi, napominjući kako je potrebno poštovati njihova prava.

“Pozivamo sve zemlje EU, posebno Grčku, da u skladu s Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima poštivaju izbjeglice koje dolaze na njihov teritorij”, istaknuo je predsjednik Turske.

Istaknuo je kako grčka strana ne bi trebala zaboraviti da svi ljudi mogu doći u situaciju u kakvoj se danas nalaze migranti.

“Grci koji na sve načine pokušavaju spriječiti migrante da uđu u njihovu zemlju, pa čak i utapanjem u moru i ubijanjem iz vatrenog oružja, ne smiju zaboraviti da i njima možda jednog dana može zatrebati nečije suosjećanje”, rekao je Erdogan.

Na kraju je, komentirajući očekivanja posjeta Rusiji koji je planirana za četvrtak, istaknuo kako očekuje da će biti osiguran brzi prekid vatre na području Idliba, piše Turska radio televizija.

VIDEO Sky News objavio snimku na kojoj je vidljiv push-back migranata, a čuju se i pucnjevi grčke Obalne straže, kao i ulazak metaka u more

Facebook Komentari