Oteti ili prodani: Istina o 10.000 beba iz Srbije i BiH: Sve su rodile vikendom i svima je rečeno da im je dijete umrlo

Skandal zataškavan više od 50 godina već neko vrijeme potresa Srbiju i BiH. Riječ je o bebama nestalima iz rodilišta bivše države. Majke kojima je u bolnici rečeno da su im djeca mrtva danas okupljene u udrugu traže istinu. Tvrde kako su im djeca oteta i prodana.

Sve se događalo sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća. Procjenjuje se da je iz srpskih i bosansko-hercegovačkih rodilišta pod krinkom smrti nestalo više od 10 tisuća beba. One su mame koje su prije četiri do pet desetljeća ostale bez svoje uglavnom prvorođene djece. Danas traže istinu o njima.

Sve su rodile vikendom, svima je rečeno da im je dijete umrlo, nijedna nije mogla vidjeti svoje navodno mrtvorođenče. Nisu ga mogli vidjeti ni njihovi muževi. Nijedna od njih nije mogla uzeti dijete kako bi ga pokopala. Svima je rečeno da je to posao bolnice. Sve odreda nisu dobile nikakav dokaz da im je novorođenče umrlo i zbog čega.

Jedna od njih je i Mirjana Novokmet. “Je li u zemlji ili je izvan zemlje, stvarno to ne mogu reći, ali sam sigurna da je živ”, kaže.

Ta prestrašna priča postala je javna kad su neka posvojena djeca, sad već odrasli ljudi, u potrazi za svojim korijenima nailazila na sve veći i veći kaos obavijen misterijem. Posebno nakon što je Zorica Jovanović dobila presudu protiv Srbije u Strassbourgu.

Presuda nalaže da ona, ali i svaka majka mora znati kako i gdje je nakon rođenja završilo njezino dijete. Međutim, pomaka nema. Uvjerene su da je trgovina bebama u bivšoj državi bila sustavno organizirana u lancu liječnika, matičara, socijalnog rada i policije. Točnije, da se odvijala pod pokroviteljstvom bivše države.

“Po bolnicama nam se ponavljaju na našim papirima imena liječnika i zato smatramo da je to jedna organizirana kriminalna grupa radila. Također nam se ponavljaju i matičari. Vrlo je interesantno da mi ovu bitku bijemo sedamnaest godina i da država nema sluha”, razočarana je Mirjana.

Bezbroj je dokaza kojima su majke okupljene u udrugu ušle u trag. Od upisa da su rodile žensko dijete, a umrlo im muško, preko različitih matičnih brojeva, do toga da su bebe kremirane u mjestima bez krematorija i još hrpe nelogičnosti. “Tu što god uradite, kako god uradite, u grešci ste, naravno”, kaže za dnevnik.hr pomoćnik za pravosuđe Vijeća Europe Čedomir Bačković.

Srbija je nedavno donijela zakon po kojem će se raditi u vezi s nestalom djecom. Majkama nude svakoj po deset tisuća eura, ali one to odbijaju. Žele istinu o svojoj djeci. Vijeće Europe od Srbije traži bazu DNK podataka. Majke traže otvaranje arhiva nekadašnje tajne policije i tvrde da su te strukture i danas jake.

U Jugoslaviji je nestalo više od 10 tisuća djece, jedna cijela generacija. Od borbe za istinu o sudbini svojih beba ove mame neće odustati, piše dnevnik.hr.

Facebook Komentari