Milanović: U Jasenovac ću ići, u Bleiburg neću

Predsjednik Zoran Milanović dao je intervju RTL-u, a uz ostalo odgovorio je na pitanje o Jasenovcu i Bleiburgu.

Idete li u Jasenovac?

Otići ću u Jasenovac. Rado bih tamo ne govorio. Četiri ili pet puta sam držao govore. A ne bi govorio jer je to komemoracija. To nije politički skup. On je to bio, neizostavno, u nekim okolnostima. Nadam se da smo dovoljno zreli da tamo odemo u jednoj dostojanstvenoj koloni, da položimo cvijeće i sjetimo se što je tamo bilo i što se tamo dogodilo i da pokažemo, prije svega sebi da smo normalni i humani, i da pustimo bukače iz Srbije, koji uvijek koriste te dane, da upute riječi ljubavi i snošljivosti prema hrvatskoj državi. To mene kao političara hrvatske ljevice smeta, ali što ja tu mogu.

Bleiburg?

Na Bleiburg neću ići. Poznat je moj stav o tome. Bio sam tamo 2008. godine kao predsjednik SDP-a. Istovremeno sam otišao i u Maribor, u Tezno, gdje je zaista ubijeno više tisuća ljudi i zakopano tamo s tenkovima u rovovima… Vidjet ćemo kako će se uopće država Austrija očitovati o Bleiburgu jer Austrija je prije godinu dana donijela neke zakone i provodi ih bez obzira što je na vlasti jedna konzervativna koalicija. To je država i vladavina prava i znaju se pravila u Austriji.

Milanović o Vučiću i srbijanskoj politici: Da ću se navući na taj tanak led prljave vode, neću; 12. kontingent HV-a u Afganistanu je posljednji

Facebook Komentari