Plenković za Dnevnik HTV-a o migrantima i koronavirusu

U središnjem Dnevniku HTV-a uživo iz Banskih dvora o mogućoj migrantskoj krizi, posljedicama epidemije koronavirusa i brojnim političkim aktualnostima novinar HRT-a Branko Nađvinski razgovarao je s premijerom Andrejom Plenkovićem.

– Nakon ovog upravljanja krizom koji se odnosi na epidemiju koronavirusa imamo i novu situaciju uslijed eskalacije sukoba u Siriji i najave turskog predsjednika da bi jedan broj izbjeglica mogao krenuti prema grčkoj granici i istočno mediteranskom ili zapadnobalkanskom rutom prema Europi. Mi smo u intenzivnoj komunikaciji sa svim čelnicima. Sinoć sam razgovarao s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i predsjednicom Komisije Ursulom von der Leyen, grčkim i bugarskim premijerima i koordiniramo zajednički stav, rekao je Plenković.

– Hrvatska će idućeg tjedna biti domaćin pet sastanaka – dolaze nam ministri obrane, glavni tajnik NATO-a Stoltenberg, nakon toga ministri vanjskih poslova, visoki predstavnik Borel, istodobno u Bruxellesu se planira izvanredni sastanak za zdravstvo, planiramo i izvanredni sastanak ministara unutarnjih poslova, nabroja je aktivnosti premijer.

Dodao je ksko ova situacija zahtjeva europski odgovor, prije svega diplomatski s Turskom te da se na tome radi.

– Politika grčke vlade je ta da neće puštati migrante na nezakonit način i mi ćemo im svim sredstvima pomagati u tome da zaštitimo vanjske granice EU-a, konkretno grčku i bugarsku granicu, rekao je Plenković.

U slučaju dolaska većeg vala migranta na granice RH?

– Cijelo vrijeme govorim da treba rješavati problem na izvorištu, to je u ovom slučaju Sirija. Cijelo vrijeme na Europskom vijeću govorim našim partnerima da EU, kao što je imao aranžman s Turskom proteklih godina gdje smo uložili 6 milijardi eura, da takvu vrstu aranžmana moramo nastaviti. Hrvatski granicu čuva hrvatska policija. Ako dođe do veće eskalacije razmišljat ćemo o uključenju hrvatske vojske, rekao je premijer.

Facebook Komentari