Glavni grad Južne Koreje traži kazneni progon šefa sekte zbog širenja korona virusa, optužili ga i za ubojstvo

Vođa vjerske sekte u Južnoj Koreji mogao bi se suočiti s istragom zbog nekih smrtnih slučajeva od korona virusa u zemlji, piše BBC.

Gradska uprava glavnog grada Seula zatražila je od tužitelja da optuže Leeja Man-heea, utemeljitelja crkve Shincheonji, i još 11 osoba.

Optuženi su da su sakrili imena nekih članova dok su dužnosnici pokušavali pratiti pacijente prije širenja virusa.

Južna Koreja bori se protiv najgore epidemije koronavirusa izvan Kine, piše BBC.

U zemlji je dosad zabilježeno 3730 slučajeva zaraze i 21 smrtni slučaj. Više od polovice svih infekcija uključuju pripadnike Shincheonji crkve Isusa, rubnu kršćansku skupinu.

Vlasti kažu kako su pripadnici Shincheonjija zarazili jedan drugoga u južnom gradu Daegu prošlog mjeseca, prije nego se koruna virus pojavio u drugim dijelovima zemlje.

Što se događa u Južnoj Koreji?

U nedjelju je gradska uprava Seoula podnijela tužbu državnim tužiteljima protiv 12 vođa sekte. Optuženi su za ubojstva, nanošenje štete i kršenje Zakona o zaraznim bolestima.

BBC-jeva Laura Bicker iz Seula javlja da tužba odražava rastući bijes javnosti prema vjerskoj skupini. Njezin vođa Lee Man-hee tvrdi da je on Mesija.

Ispitano je svih 230.000 članova crkve. Gotovo 9.000 odgovorilo je da imaju simptome korona virusa.

Jedna od prvih koja se u Južnoj Koreji zarazila korona virusom je 61-godišnja članica te sekte. U početku je odbila testiranje u bolnici, a zna se da je prisustvovala i na nekoliko crkvenih okupljanja prije nego što je testirana na korona virus.

Lee je također testiran na virus i čeka rezultate.

Rimokatoličke crkve ostaju zatvorene, velike protestantske skupine otkazale su nedjeljne službe i svi budistički događaji su otkazani, javlja BBC.

Facebook Komentari