Aleksić: Hrvatsko proljeće CHF dužnika stiže, osam friških presuda za konvertirane kredite, banke moraju vratiti ukupno 367.000 preplaćenih kuna te platiti 86.000 kuna sudskih troškova

Hrvatsko proljeće CHF dužnika stiže, piše na fb-u aktivist Udruge Franak i saborski zastupnik Snage Goran Aleksić.

Općinski sudovi u Kutini i Vukovaru triput te u Sisku dvaput presudili su u korist potrošača koji su konvertirali kredite, a na temelju osam friških presuda za konvertirane kredite banke moraju vratiti ukupno 367.000 preplaćenih kuna te platiti 86.000 kuna sudskih troškova, piše Aleksić čiji post prenosimo u cijelosti:

Na prvi dan klimatskog proljeća objavljujemo radosne proljetne vijesti. Ukupno je osam presuda doneseno u razdoblju 18. do 28. veljače kojima se dosuđuju preplaćeni anuiteti za konvertirane kredite. Tri presude donijela je predsjednica Općinskog suda u Kutini Jasmina Pintarić, tri presude donio je sudac Ivica Grubišić s Općinskog suda u Vukovaru te po jednu sutkinja Andrea Vasiljević i sudac Siniša Orlović sa sisačkog suda.
Ukupno je tim presudama dosuđeno: 367.000 kuna preplaćenih anuiteta i glavnica 86.000 kuna sudskih troškova.

S nestrpljenjem očekujemo nove radosne vijesti s Vrhovnoga suda RH, jer potpuno je nedvojbeno da je presudom Suda EU C-118/17 presuđeno da se potrošač koji je konvertirao ugovorne odredbe o valuti mora dovesti u stanje kao da nikada nije ugovorio nepoštenu valutu, pa potrošač mora dobiti punu restituciju. Upravo tako sude suci koji su donijeli osam friških presuda, pa izdvajamo najbitnije detalje iz tih presuda:

1. uvažavajući iznesene stavove Suda Europske unije, konvertiranjem kredita nije postignut učinak zaštite tužitelja kao potrošača, jer Aneksom nije otklonjena neravnoteža u pravima i obvezama ugovornih strana.

2. konverzija nema utjecaja na ništetnost odredbi ugovora o osnovnom kreditu.

3. nije moglo doći do obnove kreditnih ništetnih odredbi niti je došlo do konvalidacije ništetnosti temeljem Zakona jer je temeljna pretpostavka da bi se održani pravni posao mogao konvalidirati, ta da je taj pravni posao zakonom utvrđen ništetnim, a što nedvojbeno nije utvrđeno zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju

4. odredbe predmetnog zakona vezano uz konverziju ne predviđaju niti ništetnost niti konvalidaciju ništetnih odredaba

5. člankom 41. Zakona o zaštiti potrošača propisano je da se potrošač ne može odreći niti mu se mogu ograničiti prava koja ima temeljem tog zakona, a među kojima je i pravo na utvrđenje ništetnih ugovornih odredbi i potraživanje onoga što je trgovac (banka) neosnovano stekao

6. konverzija se odnosi isključivo na ugovorne obveze proizašle iz osnovnog Ugovora o kreditu, a niti jedna odredba ZID ZPK ne širi primjenu konverzije na druge izvan-ugovorne odnose među strankama te se konverzijom ne rješava pitanje preplaćenih iznosa kamata i tečaja kroz utuženi period.

Vesele nas izuzetno i vijesti s Ustavnoga suda koji je odbio ustavnu tužbu Zagrebačke banke čime je potvrdio pravno shvaćanje Vrhovnoga suda RH iz revizije Rev-2245/17 kojom je utvrđeno da nema zastare potraživanja za privatne sudske postupke iz slučaja franak te nas također veseli i snažna podrška koju smo dobili od predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, citiramo:

„Vidio sam da je Udruga Franak uputila Europskoj središnjoj banci i Europskoj komisiji prijavu kojom nastavlja borbu za prava hrvatskih građana oštećenih zbog kredita u švicarskim francima. Budući da je kolektivna presuda u slučaju franak pravomoćna već dulje vrijeme, a brojni građani još nisu obeštećeni, podržavam aktivnosti udruge Franak s ciljem da se sudske odluke dosljedno provedu. Biti na strani slabijih – a u ovom slučaju to su korisnici kredita u francima – nije samo moja dužnost, već prije svega jasan stav da ću se uvijek zalagati za poštivanje hrvatskih zakona i neovisnosti pravosuđa.“

Očekujemo konačno utvrđenje naših prava nakon konverzije u oglednom postupku tijekom ožujka, očekujemo utvrđenje ništetnosti temeljnih CHF ugovora!, piše Aleksić.

Facebook Komentari