U Italiji 17 mrtvih: Liječnicima promaknuo ‘superkliconoša‘, maratonca su triput slali kući iako je pokazivao simptome, zarazio je barem 13 ljudi

Talijanski “superprijenosnik” koronavirusa, 38-godišnji muškarac poznat samo kao “Mattia”, virusom je zarazio svoju trudnu suprugu, dva liječnika, stariju gospođu koja je naposlijetku od bolesti i preminula te najmanje još devet drugih osoba jer nije pravovremeno testiran na koronavirus, piše Daily Mail., a prenosi Jutarnji list.

Mattia, inače maratonac, tri je puta sa simptomima poput onih kod gripe otišao u bolnicu u gradu Codognu u regiji Lombardiji na sjeveru Italije, no tek je treći puta testiran na koronavirus, koji mu je tada i dijagnosticiran. Prva je dva puta kući poslan s lijekovima protiv gripe jer je zdravstveno osoblje procijenilo da nije bilo šanse da ima koronavirus jer nije putovao u Kinu.

Mattia se na zdravlje prvi puta požalio 14. veljače, a koronavirus mu je dijagnosticiran tek 20. veljače kada je razvio upalu pluća. Mattia je u tih šest dana virus prenio na najmanje 13 osoba. Među njima su njegova supruga Valentina, prijatelj s kojim trči, dva liječnika, njegov liječnik opće prakse, tri starije osobe koje su ga susrele u lokalnom kafiću te gospođa stara 77 godina koju je bolest u konačnici usmrtila.

Talijan je u bolnicu otišao 15., 16. i 18. veljače, no svaki je puta poslan kući s lijekovima protiv gripe, premda mu se zdravstveno stanje postupno pogoršavalo. Mattia se 19. veljače u ranim satima probudio zbog poteškoća s disanjem i tada ga je supruga odvezla u bolnicu gdje je utvrđeno da boluje od upale pluća. Njegova se supruga tada sjetila da je možda bio u kontaktu s prijateljem koji je nedavno boravio u Kini.

Prema pravilniku za hitno medicinsko postupanje koji je uveden krajem siječnja, Mattia je trebao biti testiran, izoliran i liječen kao potencijalni nositelj koronavirusa jer je imao simptome koji se uz njega vežu, bez obzira na to što nije putovao u Kinu.

Međutim, čak i kada mu je utvrđena poveznica s Kinom, liječnicima je trebalo 36 sati da Mattiju testiraju na koronavirus i stave ga u izolaciju. Tijekom tog su ga perioda u bolnici posjetili brojni prijatelji i članovi obitelji, i to bez zaštitne odjeće i opreme. Za to je vrijeme zarazio najmanje osam djelatnika bolnice i pacijenata, među kojima se našla i 77-godišnja gospođa koja je od koronavirusa preminula prošle nedjelje.

Mattijino zdravstveno stanje još je uvijek ozbiljno, međutim sada je smješten u Poliklinici San Matteu u Paviji nedaleko od Milana. Njegova se supruga liječi u bolnici Sacco u Milanu, međutim njezino zdravstveno stanje “nije zabrinjavajuće”.

Talijanski premijer Giuseppe Conte u četvrtak je za širenje koronavirusa u Italiji okrivio neimenovanu bolnicu u Codognu. Šef zdravstva u Codognu Giorgio Scanzi rekao je da su oni napravili sve po pravilima struke.

Vjeruje se da je Mattia prvi slučaj lokalnog prijenosa virusa u Italiji. Njega je, prema svemu sudeći, zarazio prijatelj koji se početkom veljače vratio iz Kine.

Talijanski tužitelji trenutno istražuju bolnice u Lombardiji kako bi utvrdili jesu li propusti u njima dopustili koronavirusu da se tako brzo proširi Italijom.

U Italiji još troje umrlih od koronavirusa

U Italiji je u četvrtak od koronavirusa umrlo još troje ljudi pa se broj umrlih od pojave novog virusa u toj zemlji povećao na 17, rekli su dužnosnici talijanske civilne zaštite dok druge države bilježe nove slučajeve i strogim mjerama pokušavaju suzbiti širenje zaraze.

Broj potvrđenih slučajeva zaraze povećao se s 528, kako je objavljeno na konferenciji za medije ranije u u četvrtak, na 650, rekli su dužnosnici.

Velika većina zaraženih je u sjevernim talijanskim regijama Lombardiji i Venetu.

U četvrtak je prvi slučaj koronavirusa potvrđen u Sjevernoj Irskoj, a tri njemačke savezne države, Sjeverna Rajna Vestfalija, Baden-Wuerttemberg i Porajnje, prijavile su 19 novih slučajeva.

U srijedu je, nakon pojave novih slučajeva koji se više ne mogu povezati s izvorom u Kini, njemački ministar zdravstva Jens Spahn rekao da je Njemačka na početku epidemije koronavirusa.

Francuska ima 38 potvrđenih slučajeva koronavirusa, objavilo je francusko ministarstvo zdravstva.

Glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus ocijenio je u četvrtak da je epidemija koronavirusa u “presudnoj fazi”, pozivajući zemlje da “brzo” djeluju kako bi zaustavile širenje tog “opasnog virusa”.

Zbog straha od širenja koronavirusa države u svijetu uvode nove mjere opreza i otkazuju masovna događanja.

Kuvajtska vojska je na dva tjedna od 1. ožujka zatvorila svoje vojne škole, izvijestila je agencija KUNA.

Ranije u četvrtak je kuvajtski ministar zdravstva objavio da su u Kuvajtu potvrđena 43 slučaja zaraze a u svima se radi o osobama koje su bile u Iranu.

Ujedinjeni Arapski Emirati su do daljega obustavili sve putničke trajektne i brodske linije s Iranom, izvijestila je državna agencija WAM.

Emirati su uveli obvezu za sve trgovačke brodove koji dolaze u zemlju da 72 sata prije pristajanja podnesu izvješće o zdravstvenom stanju članova posada.

U Švicarskoj su u četvrtak potvrđena tri nova slučaja zaraze te ih je sada ukupno četiri.

Otkazan je godišnji skijaški maraton Engadin, jedno od najvećih svjetskih skijaških cross-country natjecanja s oko 14.000 sudionika.

To je tek drugi puta u 51-godišnjoj povijesti natjecanja da se taj događaj neće održati. Natjecanje je prvi puta otkazano 1991. zbog toplog vremena.

Među zaraženim u Švicarskoj je i par u kantonu Grisons gdje se natjecanje trebalo održati 8. ožujka.

U SAD-u u Kaliforniji su na testovima potvrđena 33 slučaja zaraze koronavirusom, a pet osoba je u međuvremenu napustilo tu saveznu američku državu, rekao je kalifornijski guverner Gavin Newsom.

Saudijska Arabija je od četvrtka zatvorila svoju granicu za hodočasnike i turiste iz najmanje 25 država u kojima su zabilježeni slučajevi zaraze koronavirusom.

Saudijska Arabija i Katar do sada nisu zabilježili niti jedan slučaj zaraze no druge zemlje Zaljeva jesu.

Uz 43 slučaja u Kuvajtu, 33 je zabilježeno u Bahreinu, Omanu četiri a u Ujedinjenim Arapskim Emiratima 19.

U Iranu je registrirano 245 slučajeva, a 26 osoba je umrlo uslijed zaraze koronavirusom. U Teheranu i drugdje u zemlji otkazane su molitve u petak i zabranjen je ulazak u zemlju kineskim građanima.

U epidemiji, otkrivenoj u prosincu u Wuhanu u Kini, u svijetu je zaraženo oko 80.000 ljudii, a umrlo više od 2800, većinom u Kini.

Čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus je u četvrtak istaknuo kako su “najviše zabrinuti za ono što se događa u ostatku svijeta”, pošto je u 44 zemlje zabilježeno 3.470 slučajeva.

“U presudnoj smo fazi”, rekao je za medije, dodajući da je u zadnja dva dana dnevni broj novozaraženih u svijetu veći nego u Kini.

Bila bi “fatalna pogreška” da bilo koja zemlja zaključi unaprijed da ju neće pogoditi novi virus, a bogate zemlje ne bi smjele misliti da su sigurnije od onih siromašnih, piše Jutarnji list.

Facebook Komentari