Plenković o Šarecovim kritikama: Ovo što radimo je dobro i za nas i Sloveniju

Premijer Andrej Plenković na optužbe iz Slovenije da Hrvatska pretjeranim graničnim kontrolama zbog koronavirusa šteti slovenskom gospodarstvu odgovara da je sve što Hrvatska radi dobro i za Hrvatsku i Sloveniju.

“Nisam to nešto osobno dramatično doživio, ne znam je li to bio zadnji tvit odlazeće Šarecove vlade.” komentirao je premijer Andrej Plenković optužbe iz Slovenije da hrvatske kontrole na granici štete slovenskom gospodarstvu.

“Ja sam se sjećao tvrdog schengenskog režima, tada je to bilo objašnjeno kao redovne schengenske kontrole.Ovaj put imamo stvarni razlog da povećamo budnost na granici.
Ovo što radimo je dobro i za nas i Sloveniju. Pristupili smo mjerama za koje smatramo da su u ovom trenutku potrebne, te mirno i trezveno i bez panike radimo ono što treba i radit ćemo na zaštiti javnog zdravstva i zdravstvenoj sigurnosti naših građana onako kako smo rekli jutros na sjednici vlade.
Novinare je i zanimalo hoće li sutra biti kvoruma na sjednici Sabora i glasanja, a u svjetlu činjenice da predstavnici manjina inzistiraju na prihvaćanju dva amandmana na Zakon o popisu stanovništva.

“Sastanak je sutra u osam i trideset, sastanak parlamentarne većine i očekujem dogovor oko ove teme. Ne namjeravam ponuditi ništa što se tiče promjene zakona. Stav vlade i HDZ-a je jasan, to je tehnički zakon kojeg trebamo donijeti na vrijeme da bi se svi pripremili za popis stanovništva, ne vidim nikakav problem.
Čak sam pitao na užem kabinetu treba li jedno ili dva čitanja, ja volim dva čitanja, ali zakon je prošao javno savjetovanje, nitko se nije dosjetio te teme, takvih odredbi nema u zemljama susjednih zemalja gdje su Hrvati manjina, u dosadašnoj praksi nije bilo diskriminacije oko popisivača. Mislim da ćemo to riješiti”, rekao je i dodao da predstavnici manjina znaju za taj stav.

“Zakon će sigurno proći”, ustvrdio je premijer.

Za pitanje rada nedjeljom kaže da je vlada najbliža austrijskom modelu smanjenja broja radnih nedjelja, piše N1.

Facebook Komentari