HUPIS upozorava: U „novom“ Pravilniku propustili su navesti obveznu udaljenost 500 m između lokala za igre na sreću

U tijeku je Javna rasprava o izmjenama i dopunama Pravilnika o prostornim i tehničkim uvjetima za priređivanje igara na sreću u casinima, na automatima i uplatnim mjestima kladionica, koje u sklopu zadnjih reformi provodi Ministarstvo financija i Porezna uprava, a traje do subote 29.2.2020. HUPIS upozorava na propust zakonodavca, jer u prijedlogu nije naveo nužnu udaljenost između lokala za igre na sreću, što bi moglo dovesti do dalekosežnih posljedica.

Hrvatska udruga priređivača igara na sreću (HUPIS) u priopćenju upozorava da se time žele uvesti značajne promjene i novine na tržište igara na sreću, a sve pod opravdanjem zaštitom društva i ranjivih skupina.

U Udruzi se slažu da je jasna intencija zakonodavca kojom se uvodi udaljenost od odgojno-obrazovnih ustanova, no pribojavaju se kako je definicija tih udaljenosti ipak preopćenita te drže da bi ju trebalo koncizno i jasno definirati te joj dodati đačke (učeničke) domove i posebno ranjive, domove za odgoj djece i mladeži (popravne domove).

Propustili udaljiti lokale

U Udruzi kao bitno podcrtavaju i upozoravaju kako je zakonodavac u „novom“ Pravilniku propustio navesti obveznu udaljenost od 500 m između lokala za igre na sreću (casina i automat klubova).

“Pitanje je kako i na koji način to koristi ranjivim skupinama? Generiranje i grupiranje prodajnih mjesta priređivača, naprotiv, doprinosi potencijalnoj društvenoj rizičnosti i štetnosti. Ovim zakonodavnim okvirom, odnosno propuštanjem navođenja mjere od 500 metara između casina i automat klubova, izazvat će se grozdovi lokala i pretjerano saturiranje ovakvih sadržaja. To posebice vrijedi, upozoravamo, za male i srednje sredine gdje priređivači neće imati opciju gdje otvoriti lokale nego u baš takvim zonama, za koje će i stanovnici i ranjive skupine nesumnjivo znati. Trenutačno važeća definicija o udaljenosti od 500 metara ipak donosi jedno rasplinuće i prirodnu raspodjelu takvog sadržaja. Slijedom navedenog opetovano upozoravamo na ukazane nelogičnosti te se zalažemo za dosljedno i nedvosmisleno provođenje intencija i mjera kojima se nastoje zaštititi ranjive skupine, a ne izazvati dodatne poremećaje i distorzije, i u društvu i na tržištu igara na sreću”, ističu u priopćenju iz HUPIS-a.

Upozoravaju i kako se većina problema ne događa u „land-based“ lokalima, casinima i automat klubovima, već u virtualnom svijetu interneta – iza zatvorenih vrata sobe, daleko od očiju obitelji i javnosti, i kontrole koju je nužno proći.

“Naime, na virtualnom prostoru Republike Hrvatske već dugi niz godina nesmetano djeluju nelegalni priređivači koji često dopuštaju registraciju bez ili s vrlo malo kontrole. To je posebno opasno za ranjive skupine koje s lakoćom pristupaju takvim sadržajima, gube kontrolu i zatvaraju se u začarani krug „problematičnog igranja“. Ti priređivači osim što nisu kontrolirani ne snose ni rigorozne kazne koje bi možebitno i snosili budući da su vrlo često udaljeni i nedohvatljivi našim institucijama”, objašnjavaju u Udruzi.

HUPIS se bavi i prevencijom

Hrvatska udruga priređivača igara na sreće(HUPIS) djeluje od 2006. godine i okuplja najveći broj priređivača (casina, automat klubova i kladionica) u Republici Hrvatskoj.

Osim toga, jedina je udruga iz regije koja je aktivna članica EUROMAT-a, najstarije udruge za igre na sreću na prostoru EU. Bitno je istaknuti kako tržište igara na sreću u RH broji oko 7000 zaposlenika neposredno i posredno 20000 ljudi, te donosi 1,2 milijarde kuna godišnje putem poreza i koncesijskih naknada direktno u proračun države, pišu u priopćenju.

“Želimo istaknuti kako smo i više nego svjesni posljedica koje naša branša izaziva u društvu, a naročito u ranjivim skupinama. Baš radi toga potpomažemo razne programe prevencija i liječenja problematičnih igrača i ranjivih skupina društva”, naglašavaju u HUPIS-u.

Javna rasprava o predmetnom Pravilniku i izmjenama istog traje do subote 29.2.2020.m a u Udruzi napominju kako su “spremni istupiti sa svojim stručnim stavovima i mišljenjima utemeljenim na dugogodišnjem iskustvu kako bi ukazali na navedene probleme i predložili isprobano dokazana i efikasnija rješenja”.

Facebook Komentari