Ravnatelju SOA-e uskoro istječe mandat, Plenković: Razgovarat ćemo. Daniel Markić ima moje puno povjerenje

Dvadeset troje glavnih europskih obavještajaca stiglo je u Zagreb. Potpisali su pismo namjere kako bi se otvorio “Obavještajni koledž u Europi”, a sjedište bi mu bilo u Parizu.

Glavni europski obavještajci, njih 23, stiglo je u Zagreb gdje su potpisali pismo namjere kako bi se otvorio ”Obavještajni koledž u Europi”. Sjedište koledža bilo u Parizu, a svrha bi mu bila razmjena iskustava, kontakata i ideja. Skup je otvorio premijer Plenković.

Ovo je najveći javni događaj koji je SOA organizirala i on predstavlja otvaranje europskih obavještajnih agencija javnosti. Mediji su smjeli prisustvovati skupu, ali ne i snimati sudionike. Cijela priča krenula je od francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

”Moramo uspjeti komunicirati na strateškoj razini drugačije. Zato postoji ta inicijativa. Hrvatska SOA je otpočetka prihvatila tu inicijativu. I zato će prvu godinu predsjedavati koledžom”, kazao je Daniel Markić, ravnatelj sigurnosno obavještajne agencije.

Markiću uskoro istječe mandat

Premijer Plenković je objasnio da nije riječ o koledžu u smislu ”institucije u koju će ljudi dolaziti i pohađati neko obrazovanje, nego svojevrsne mreže koje će uključivati i ljude koji su u operativi, ljude iz akademske zajednice medije i sve ostale kako bi se bolje pronalazili izlazi za razne prijetnje suvremenog svijeta”.

Inače, ravnatelju SOE Danijelu Markiću mandat istječe u svibnju. O produženju njegova mandata, rekao je premijer, s predsjednikom Zoranom Milanovićem još nije razgovarao. ”Razgovarat ćemo. Gospodin Markić ima moje puno povjerenje. Ako želi i dalje biti ravnatelj agencije, bit će”, poručio je Plenković. Markić je kazao da još nije razmišljao o tome, piše dnevnik.hr.

Facebook Komentari