Zubari i zubotehničari trebaju paziti na korona virus

Hrvatska komora dentalne medicine pozvala je u ponedjeljak članove da prate upute nadležnih tijela za postupanje zdravstvenih djelatnika u slučaju postavljanja sumnje na bolest uzrokovanu novim koronavirusom.

U priopćenju koje je objavljeno na internet stranicama Hrvatske komore dentalne medicine članovima se skreće pozornost na upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ za postupanje zdravstvenih djelatnika u slučaju postavljanja sumnje na COVID–19, bolest uzrokovanu novim koronavirusom (SARS- CoV-2).

“Ordinacije dentalne medicine trebaju pratiti upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koje u cijelosti objavljujemo u prilogu te primjenjivati klasične metode za zaštitu od infekcija, pojačano se posvetiti uzimanju anamneze, u anamnezi obavezno uzeti epidemiološke elemente s fokusom na upite vezane uz putovanja u krizna područja, obiteljsku anamnezu, moguće kontakte s populacijom iz kriznih područja itd.

Svim ordinacijama dentalne medicine preporuča se što je više moguće smanjiti broj pacijenata u čekaonicama.

Ordinacije koje pretežno ili u manjoj mjeri liječe strane državljane, trebaju se pridržavati svih naputaka kao i za hrvatske pacijente, uz obavezno uvođenje posebnog anamnestičkog lista za svakog pacijenta s fokusom na pitanja koja fokusiraju na potencijalnog kliconošu, također radikalno smanjiti čekanje u čekaonicama te obavezno uvesti mjerenje tjelesne temperature s beskontaktnim toplomjerom.

Dentalni laboratoriji moraju provoditi dodatne mjere dezinfekcije za materijal poslan iz ordinacija dentalne medicine.

Ordinacijama dentalne medicine i dentalnim laboratorijima skrećemo pažnju na obavezu nošenja zaštitne odjeće, provođenje redovnih dezinfekcija osoblja, prostorija i opreme klasičnim metodama, a po mogućnosti uvesti dezinfekciju prostora nakon svakog pacijenta.

U zdravstvenim je ustanovama potrebno pojačati internu edukaciju djelatnika kako bi uspješnije prepoznali moguću ugrozu te time zaštitili pacijente i djelatnike.

Za rizične skupine podložne komplikacijama od infekcija (stariji, bolesni i imunodeficijentni), odgoditi njihovo naručivanje, osim u slučaju nužne potrebe.

Hrvatska komora dentalne medicine je stava da zdravstveni sustav dentalne medicine mora i dalje funkcionirati, pacijenti moraju imati mogućnost liječenja bez obzira da li se radi o hrvatskom ili stranom državljaninu, uz primjenu mogućih mjera opreza i pridržavanja uputa nadležnih institucija Republike Hrvatske”, piše u priopćenju.

Facebook Komentari