U Puli ukinuta kućna izolacija zbog korona virusa, ne ići u domove zdravlja i čekaonice potencijalno širiti zarazu

Govoreći o ukinutoj kućnoj izolaciji za učenike pulske gimnazije Aleksandar Stojanović, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, izjavio je za HRT da je kućna izolacija ukinuta jer se radilo o osobama koje su se vraćale u četvrtak i petak iz područja u kojima je tek počinjala epidemija.

– U ponedjeljak je donesena preventiva mjera da jedan dan ostaju u kući, a potom je odlučeno da ne postoji rizik, odnosno da nije potrebno provoditi zdravstveni nadzor nad osobama koje su se proteklog vikenda vratile, rekao je Stojanović. Unatoč tome, svim tim osobama, a točno se zna o kome je riječ – rečeno je da prijave bilo koje izmjene zdravlja. Kućna izolacija je ukinuta jer se radilo o osoba koje su se ranije vraćali iz područja gdje je tek počinjala epidemija. Jedan dan su ostali kući a jučer je odlučeno da ne postoji opasnost od osoba koje su došle prije 24. veljače, dodao je.

“Ne ići u domove zdravlja i čekaonice potencijalno širiti zarazu”

– U ovom trenutku potrebno je reći da se bilo koje izmjene ili sumnje kod zdravstvenog stanja moraju telefonski prijaviti liječniku ili epidemiologu. Znači, ne ići u domove zdravlja, ne ići u čekaonice i bolničke hitne prijeme potencijalno širiti zarazu, nego smanjiti mogućnost kontakta, naglasio je.

Novi protokol uredno funkcionira. Na Rupi i Pasjaku postavljeni su kontejneri. Granična policija provodi protokol. Hoće li biti novih mjera, znat će se nakon sjednice Kriznog stožera, kazao je. Za korištenje maski kazao je da se one koriste prvenstveno kod osoba koje su bolesne – zbog smanjenja širenja koronavirusa.

Ispravno koristiti masku, prati ruke, provjetravati

Za osobe koje su zdrave, odnosno potencijalno zdrave – korištenje maske ima funkciju prevencije samo kod onih građana koji već imaju neke bolesti. Bitno je, dodao je – znati staviti masku na ispravan način i znati da je ona izgubila svrhu kad se navlaži. Najpovoljnija mjera je često pranje ruku, izbjegavanje kontakta s osobama koje kašlju, provjetravanje prostora i izbjegavanje zagušljivih prostorija.

Stojanović je potvrdio da je u bolnici u Puli pripremljen prostor za karantenu s dovoljnim brojem kapaciteta. Prema sadašnjem protokolu svi blaži slučajevi liječili bi se lokalno, a teži bi bili upućeni u Zagreb u kliniku Fran Mihaljević.

Korona virus potvrđen u Hrvatskoj, ministar Beroš nije htio podrobnije o mjerama suzbijanja epidemije, zasad

Facebook Komentari