Drama u Zagrebačkoj banci: Zbog otkrića Nacionala o pranju novca smijenjena još dva člana Uprave

Nakon što je Nacional u današnjem broju donio eksluzivnu priču o tome da je sada već bivši predsjednik uprave Zagrebačke banke Miljenko Živaljić prije mjesec dana otišao s te funkcije zbog najvećeg skandala u povijesti te banke, danas su iz banke objavili da su u ponedjeljak ostavke na svoje funkcije dali i Eugen Paić Karega i Nikolaus Maximilian Linarić, članovi Uprave Zagrebačke banke, piše nacional.hr.

Ove su ostavke izravno povezane s pisanjem Nacionala o tome da je banka pod sumnjom da je klijentima omogućila masovno pranje novca, odnosno upitom koji je Nacional uputio vodstvu Zagrebačke banke o zbivanjima u toj financijskoj ustanovi nakon što je HNB-a otkrio goleme propuste u poslovanju banke, sumnjive transfere ruskog novca i ogromne uplate bez ikakvih provjera.

Na upit su iz banke odgovorili “Zagrebačka banka nikad ne komentira glasine i nagađanja”, no očito je da su nakon što je stigao upit Nacionala u Zagrebačkoj banci shvatili da će afera biti razotkrivena pa su pod hitno uslijedile ostavke za koje je rečeno da su podnesene jučer, a danas je o njima putem Zagrebačke burze obaviještena javnost.

Nacional je otkrio da je HNB je otkrio goleme propuste u poslovanju, brojne sumnjive transfere ruskog novca i ogromne uplate bez ikakvih provjera i da je predsjednik Uprave Miljenko Živaljić morao otići zbog zapovjedne odgovornosti. Razmjeri afere se još utvrđuju, sve prati i Ministarstvo financija, a sumnjive su i neke uplate tvrtkama Ivana Čermaka.

O novim ostavkama iz banke su objavom na Zagrebačkoj burzi izvjestili : “Ostavka Eugena Paić-Karege, člana Uprave zaduženog za maloprodaju, stupa na snagu 1. ožujka i on nastavlja karijeru izvan banke. Ostavka Nikolausa Maximiliana Linarića, člana Uprave zaduženog za korporativno, investicijsko i privatno bankarstvo, stupa na snagu 1. travnja i on nastavlja karijeru unutar UniCredit grupe.

Do imenovanja novih članova Uprave, odgovornost za područje maloprodaje i korporativnog, investicijskog i privatnog bankarstva, preuzet će član Uprave (general manager) Dalibor Ćubela”, navedeno je u obavijesti na Zagrebačkoj burzi, piše nacional.hr.

Facebook Komentari