ISPRAVAK VIJESTI: Ignoriraju dokaze i dezinformacijama pokušavaju diskreditirati državnu odvjetnicu

Objavljujemo ispravak netočne vijesti Policajac Kajkić tvrdi da je prijava Faktografa lažna i to je potkrijepio dokazima da Faktograf laže i lažno prijavljuje lažne vijesti. Ispravak kojega objavljuje faktograf.hr u cijelosti prenosimo.

“Nema greske, nema potrebe za cenzurom, samo istina! Doista je čudno da portal fakograf zaštitnočki piše tekst prozivajući me, molim da se prije toga upoznaju sa dogadjajem na web stranici pd pobeda Beograd, njihovom facebook profilu kao i profilu članova društva gdje sve piše… Naši stari bi kazali, …AKO KOZA LAŽE ROG NE LAŽE….” [sic].

Napisao je to između ostalog na Facebooku Nikola Kajkić (u objavi arhiviranoj ovdje), policijski istražitelj suspendiran zbog teške povrede službene dužnosti, reagirajući na tekst koji je 24. veljače na Faktografu objavljen pod naslovom “Tvrdnja da je državna odvjetnica iz Zagreba razvila srpsku zastavu na vrhu Južne Amerike je lažna”.

U predmetnom tekstu ustanovili smo da nisu točne ranije Kajkićeve tvrdnje da je Gordana Knaus, zamjenica općinskog državnog odvjetnika u Zagrebu, razvila srpsku zastavu na vrhu Aconcagua, najvišem vrhu Južne Amerike.

Kajkić tvrdi da se dokazi kako je njegova tvrdnja točna mogu pronaći na internetskim stranicama srpskog Planinarskog društva “Pobeda”. Međutim, upravo na stranicama PD “Pobeda” dostupni su dokazi da Gordana Knaus nije razvila srpsku zastavu na najvišem vrhu Južne Amerike. Ona je sudjelovala u ekspediciji tijekom koje su srpski planinari uspjeli osvojiti vrh Aconcagua, ali sama nije došla do vrha.

Ekspedicija na najviši vrh Južne Amerike
Rezimirajmo još jednom što se doista događalo te 2009. godine, kada je Gordana Knaus iz Zagreba sudjelovala u ekspediciji planinara koji su se uspeli na vrh Aconcagua.

Predmetna ekspedicija odvijala se u periodu između 28. siječnja i 20. veljače 2009. godine. Organizirala ju je srpska agencija Extreme Summit Team koja od 1999. godine vodi planinare u ekspedicije na najzahtjevnije svjetske vrhove.

U pitanju je, naravno, usluga koja se plaća. Planinari koji se žele popeti na najviši vrh Južne Amerike za to moraju izdvojiti 2880 eura.

Početkom 2009. godine EST je vodio ekspediciju na vrh Aconcagua, u kojoj je sudjelovala hrvatska planinarka Gordana Knaus. Prema informacijama koje je EST javno objavljivao tijekom ekspedicije, ona nije uspjela doći do vrha, već je odustala na završnom usponu.

U istoj ekspediciji sudjelovalo je i troje srpskih planinara, članova PD “Pobeda”. Radilo se o Zoranu Kovljeniću, Aleksandri Stiković i Milanu Stevanoviću. Planinari iz srpskog PD “Pobeda” vodili su dnevnik ekspedicije, koji su javno objavili na svojim stranicama. Prenosimo unos iz njihovog dnevnika datiran 28. siječnja 2009. godine:

“Skupili smo se na aerodromu Nikola Tesla i upoznali se sa većinom iz grupe, njih troje će nam se priključiti u Mendozi. To je značilo da će grupa na odredištu brojati 22 člana + vođa ekspedicije, brojevima to je nas 5 iz Srbije, 7 Crnogoraca, 9 iz BiH (5 Hercegovaca i 4 Bosanca), Goga iz Zagreba + Miloš, kao naš veliki i neustrašivi vođa, takođe iz Srbije. Rastanak na Aerodromu sa najmilijima je bio dirljiv i mi poletesmo. Do Londona 2 sata, ali na Hitrou 6 sati čekanja. Potom smo se i mi ukrcali u za naše pojmove veeeeeeeliki avion Boeing 747-400 i krenusmo na dugi let preko bare.” [sic]

Planinarski je običaj razviti zastavu na osvojenom vrhu
Iz njihovog se dnevnika može doznati da se dvoje srpskih planinara, Zoran Kovljenić i Aleksandra Stiković, uspjelo popeti na vrh Aconcagua 13. veljače 2009. godine. Na vrhu su razvili zastave Srbije i zastave svog planinarskog društva te objavili fotografije u sklopu dnevnika ekspedicije.

Dvoje planinara koje je razvilo srpsku zastavu na najvišem vrhu Južne Amerike su, dakle, srpski planinari Kovljenić i Stiković.

Planinarski je običaj da planinari na osvojenom vrhu razvijaju zastave svoje države i zastave planinarskog društva kojem pripadaju. Pa su tako hrvatski planinari koji su u siječnju 2020. godine osvojili vrh Aconcagua na njemu razvili hrvatsku zastavu. Istu stvar napravile su i npr. hrvatske alpinistice kad su osvojile najviši svjetski vrh Mount Everest ili hrvatski planinari koji su se popeli na najviši europski vrh Elbrus.

Planinari iz PD “Pobeda” zahvalili se svojim sponzorima, a ne sponzorima čitave ekspedicije
Članovi PD “Pobeda” u svom su dnevniku ekspedicije nabrojali i sponzore koji su im platili putovanje. Radi se o sljedećim organizacijama i tvrtkama: Frigomeks, Jezička Radionica Altamont, Taš 011 nekretnine doo, Citinet, Negast doo, Udruženje Ratnih Vojnih Invalida Srbije, Diamed doo, Sportski Savez Invalida Srbije, Rigroup doo, Pokret Veterana Srbije, Cmok, Grahovo.net i Miror Studio. Zahvalili su se i svom planinarskom društvu na ustupljenoj opremi, kao i Extreme Summit Teamu na organizaciji ekspedicije.

Nabrojane tvrtke i organizacije nisu snosile troškove ekspedicije za svih 22 članova, već samo za troje planinara iz PD “Pobeda”.

Iako su ove informacije javno dostupne, portal Hrvatska danas prenio je Kajkićevu objavu uz sljedeći naslov: “Policajac Kajkić tvrdi da je prijava Faktografa lažna i to je potkrijepio dokazima da Faktograf laže i lažno prijavljuje lažne vijesti”.

Kajkić, međutim, nije iznio nikakve dokaze da je zamjenica općinskog državnog odvjetnika u Zagrebu na vrhu Južne Amerike razvila srpsku zastavu, niti da su joj put financirali srpski ratni veterani. Štoviše, iznio je iste činjenice koje je javnosti ranije predočio i Faktograf, a koji pokazuju da je Gordana Knaus iz Zagreba 2009. sudjelovala u ekspediciji na vrh Aconcagua u organizaciji Extreme Summit Teama, agencije koja se profesionalno bavi upravo organizacijom alpinističkih ekspedicija. Knaus do vrha nije stigla, a srpski planinari koji su osvojili Aconcaguu su, u skladu s planinarskim običajima, na vrhu razvili zastave svoje države i svog planinarskog društva.

Facebook Komentari