U KBC Rijeka primljene dvije osobe zbog sumnje na zarazu koronavirusom

Ad

U KBC Rijeka primljene su dvije osobe zbog sumnje na zarazu koronavirusom. S obzirom na respiratorne smetnje i sumnjive simptome, jedan je pacijent prema uputama epidemiološke službe smješten u izolaciju. Uzorci su poslani na analizu u Kliniku za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ u Zagrebu, piše HRT. RTL-ovi izvori tvrde da je analiza uzoraka pokazala da nema korona virusa.

Hospitalizitani bolesnik ima temperaturu i kašlje, ali je stabilno i dobro se osjeća. Kako se doznaje, svi lokalni epidemiolozi su u pripravnosti, prema ranije određenim smjernicama za postupanje.

Podsjetimo, prvi od petero hrvatskih članova posade kruzera Diamond Princess, koji se iz karantene u japanskoj luci Yokohami vratio u Hrvatsku, nema simptome zaraze koronavirusom. Ipak preventivno je smješten u karantenu u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”. Na kruzeru je ostalo još četvero Hrvata, članova posade, koji bi trebali stići u domovinu za nekoliko dana.

– On je potpuno dobro, zdrav je, pod kontrolom, da se vidi hoće li se razviti simptomi u sljedećih 14 dana. Ako neće, ići će kući. On je pod videonadzorom i nekoliko puta dnevno mu se mjere vitalni parametri, kaže doc. dr. sc. Marko Kutleša, pročelnik Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju.

Na naše pitanje što radi i jesu li provjeravali videonadzor, kaže:

– Nisam provjeravao, on je na odjelu iznad našeg, tako da drugi doktori o njemu vode brigu, ali koliko znam on je potpuno dobro, valjda gleda TV, možda sad nas gleda!

Italija je uvela izvanredne mjere u borbi protiv širenja najveće epidemije bolesti izazvane koronavirusom. U toj zemlji dvije su osobe umrle, a broj zaraženih porastao je na 79. Epicentar zaraze je na sjeveru zemlje, regijama Lombardiji i Venetu. Talijanska vlada odlučila je blokirati pristup gradovima i općinama u kojima ima najviše zaraženih. U desetak gradova uvedena je karantena. Obustavljene su sve školske i sportske aktivnosti.

Zbog povećanog interesa javnosti i medija, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo na svojim mrežnim stranicama objavljivat će najnovija saznanja u vezi koronavirusa, izvijestili su, objavivši i brošuru o simptomima te preventivnim mjerama, piše HRT.

Facebook Komentari