Visoki prekršajni sud nije oduzeo slobodu Thompsonu i Bojni Čavoglave, zasad: Traže se novi ovi i oni

Održana je sjednica Odjela za prekršaje protiv javnog reda i mira i javne sigurnosti Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske, a jedna od točaka dnevnog reda bio je i povik “Za dom spremni” u pjesmi Marka Perkovića Thompsona “Bojna Čavoglave”.

“Jedna od točaka dnevnog reda bilo je i ujednačavanje sudske prakse u odnosu na prekršaj Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a u vezi s nepravomoćnom odlukom ovog suda broj Jž 2474/2018. Raspravljalo se o načelnim pitanjima u vezi ostvarenja bića prekršaja iz čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira izvođenjem pjesme “Bojna Čavoglave”, navodi se u priopćenju Visokog prekršajnog suda pa nastavlja:

“Tijekom rasprave iznesena su tri stava od kojih nijedan nije dobio potrebnu većinu glasova svih sudaca Odjela. Stoga je odlučeno da se pitanje ima raspraviti na sjednici svih sudaca Visokoga prekršajnog suda Republike Hrvatske.”

Ukratko, Visoki prekršajni sud odlučio je da ništa nije odlučio po ovom pitanju, pišu vijesti.hr.

Prekršajni sud oslobodio je Marka Perkovića Thompsona, što je potvrdio i Visoki prekršajni, ali presuda nije puštena van jer se nisu usuglasili oko sudske prakse.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, troje sudaca toga Odjela za javni red i mir jasno je i nedvosmisleno stalo na stajalište da je poklič ” Za dom spremni”, sukladno ranijim presudama Visokog prekršajnog suda i odlukama Ustavnog suda, u svakom kontekstu protuzakonit.

Troje sudaca toga odjela stalo je na stajalište da taj poklič nije prekršaj, dok je troje sudaca zaključilo kako taj pozdrav u jednom kontekstu može biti kažnjiv, a u drugome ne.

Reakcije na najavu konačne presude Thompsonu i Bojni Čavoglave: Iznova pokušavaju utjecati na sud da kriminalizira isto ono što su oni koje još uvijek crna zemlja krije, ponosito nosili braneći zemlju

Facebook Komentari