Reakcije na najavu konačne presude Thompsonu i Bojni Čavoglave: Iznova pokušavaju utjecati na sud da kriminalizira isto ono što su oni koje još uvijek crna zemlja krije, ponosito nosili braneći zemlju

Odjel za javni red i mir Visokog prekršajnog suda sutra će održati sjednicu na kojoj će zauzeti pravno stajalište o tome krši li Marko Perković Thompson zakon kad na početku “Bojne Čavoglave” uzvikuje “Za dom spremni”, piše Jutarnji list. Uslijedila je reakcija Thompsonovih.

Reakcija Thompsonovih

“U vrijeme dok se još uvijek iz crne zemlje iskopavaju ostaci hrvatskih heroja i žrtava srpske agresije, mi svjedočimo medijskom pritisku uvijek istih, malih i nebitnih pojava uhljebljenih u neke medije, koje pojave sebe vide u puno većem svjetlu i veličini nego što u stvarnosti jesu, kako iznova pokušavaju utjecati na sud da kriminalizira isto ono što su oni koje još uvijek crna zemlja krije, ponosito nosili braneći zemlju i narod od istih onih kojima ovi što perfidno i podmuklo, pod krinkom brige za ćudoređe, nikad nisu zamjerili ni mržnju ni smrt koju su sijali protiv ovog naroda i ove zemlje. Mi se ne bojimo nikoga osim dragoga Boga ali se istodobno u čudu pitamo, je li uistinu moguće da SUD Republike Hrvatske može i pomisliti biti servis tih istih malih pojava kojima ne smeta samo naš izraz iz Domovinskog rata kojim smo branili život i Dom, nego im pod krinkom borbe protiv tzv. ustaškog pozdrava, kojega u svojoj mržnji ni ne vide u drugom svjetlu, smeta i država koju smo krvlju ostvarili, napisali su na službenoj Thompsonovoj stranici.

Što je Jutarnji objavio

Potvrdila je to Jutarnjem listu glasnogovornica tog suda Gordana Korotaj. Tom bi se sjednicom trebala razriješiti pravna drama koja već treći mjesec traje na tom sudu, a vezana je uz oslobađajuću presudu Perkoviću Thompsonu koju je tročlano vijeće tog suda jednoglasno donijelo u studenome prošle godine.

Suprotno mišljenje

Podsjetimo, tročlano vijeće u sastavu Ivanka Mašić i Mirjan Margetić, članice, te Anđa Ćorluka, predsjednica potvrdilo je prvostupanjsku presudu Prekršajnog suda u Šibeniku, kojom je Thompson oslobođen krivnje zbog izvikivanja pokliča “Za dom spremni” na početku budnice “Bojna Čavoglave” na koncertima održanim 5. kolovoza 2015., 5. kolovoza 2016. te 27. kolovoza 2017. godine. Suprotno uvriježenom mišljenju da se policija u takvim slučajevima nikad ne žali, PU šibensko-kninska nije odustajala pa je uložila žalbu Visokom prekršajnom sudu, ali je Visoki prekršajni sud žalbu odbio.

Međutim, presuda spomenutog sudskog vijeća nije otpravljena s Visokog prekršajnog suda jer je “zapela” u evidenciji sudske prakse. Riječ je o sudskom odjelu kroz koji prolazi svaka novodonesena presuda kako bi se utvrdilo je li sukladna utvrđenoj sudskoj praksi, odnosno već donesenim presudama u istim pravnim pitanjima.

Kako je Visoki prekršajni sud izrekao već nekoliko osuđujućih pravomoćnih presuda vezanih uz pozdrav “Za dom spremni”, a posljednju u nizu donio je u ljeto prošle godine kad je makarskog pjevača Marija Rosu osudio na novčanu kaznu upravo zbog uzvikivanja pokliča “Za dom spremni” na početku izvođenja Thompsonova hita “Bojna Čavoglave”, evidencija sudske prakse ustanovila je da je oslobađajuća presuda u slučaju Thompsona suprotna već ustanovljenoj sudskoj praksi tog suda.

U takvim slučajevima presuda ne odlazi sa suda, nego je Odjel evidencije sudske prakse s vrlo jasnim primjedbama vraća sudskom vijeću koje ju je donijelo na ponovno razmatranje. Međutim, ovo je sudsko vijeće odbacilo primjedbe i jednoglasno ostalo pri prijašnjoj presudi.

Obvezujuća odluka

U takvim slučajevima, koji u sudskoj praksi nisu česti, saziva se sjednica sudskog odjela. Sutra će, dakle, devet sudaca, među kojima su i tri spomenute sutkinje, raspravljati i većinom glasova odlučiti je li Thompsonov poklič “Za dom spremni” protuzakonit. Njihovo stajalište obvezujuće je za sve suce. Ako većina sudaca u Odjelu za javni red i mir odluči da Thompson tim pokličem na početku svog hita krši zakon, sudsko vijeće morat će promijeniti presudu i Thompsonu izreći prekršajnu kaznu.

U obrazloženju presude Mariju Rosi, uz ostalo, stoji: “Činjenica da je navedeni pozdrav dio autorskog umjetničkog djela ne mijenja činjenicu da simbolizira mržnju prema ljudima drugačije vjerske i etničke pripadnosti, manifestaciju rasističke ideologije kao i podcjenjivanje žrtava zločina protiv čovječnosti te da je protivna Ustavu.” Zanimljivo je također da je sutkinja Anđa Ćorluka u prosincu 2015. predsjedala sudskim vijećem koje je pravomoćno kaznilo bivšeg predsjednika HČSP-a Josipa Miljka zbog izvikivanja pozdrava “Za dom spremni”, piše Jutarnji list.

Javio se i odvjetnik Davorin Karačić

“Štovani suci Visokog Prekrsajnog Suda Republike Hrvatske. Moji dragi bivši kolege. Ovo što vidite, posmrtni su ostaci Žarka Manjkasa Crvenkape. Kad budete sutra donosli odluku o tome je li izraz Za Dom Spremni uvijek i u svakom slucaju izraz mržnje prema drugima pogledajte oznaku na rukavu heroja. Ako je taj izraz uvijek i u svakom slucaju izraz mržnje prema drugima onda su i Crvenkapa i ostali branitelji Vukovara kao i cijele Domovine, zlocinci koji su u rat išli motivirani mržnjom prema drugima. To bi značilo da i Domovinski rat nije Domovinski rat nego izraz hrvatske mržnje prema drugima. To bi značilo da je i Republika Hrvatska u čijem Ustavu je Domovinski rat utkan kao konačna faza hrvatske stoljetne državnosti, nastala na mržnji prema drugima. Nemojte ovo shvaćati kao pokušaj utjecaja jer ja nisam novinar kojekakvih medija koji uporno, što izravno što neizravno konstantno vrše pritisak na vas kroz svoje agitatorske pamflete. Ja sam običan mali čovjek koji je odlučio dati svoj mali obol istini i Domovini, kad već nisam dobio priliku pridružiti se Crvenkapi i mnogim drugima na mjestima na kojima sam htio i pokušavao”, napisao je Karačić.

Facebook Komentari