Povjerenstvo ustvrdilo: Dužnosnici su obvezni u imovinskoj kartici navesti i podatke o članstvu u udrugama

“Članstvo dužnosnika u udrugama nedvojbeno sadrži određeni koruptivni rizik koji se ogleda situacijama u kojima bi dužnosnici u obnašanju javnih dužnosti trebali donositi odluke ili sudjelovati u postupcima koji se odnose na udruge čiji su članovi”, istaknuto je u priopćenju Povjerenstva.

Ostavka glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića zbog članstva u masonskoj loži, koja je uslijedila nakon burnih reakcija javnosti, vrlo će vjerojatno potaknuti i “češljanje” ostalih istaknutih dužnosnika i provjeru jesu li i oničlanovi neke organizacije (i kakve).

Tim se povodom oglasilo i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Priopćenje Povjerenstva prenosimo u cijelosti.

“Vezano za više zaprimljenih upita koji se odnose na obvezu prijave članstva u udrugama u izvješćima o imovinskom stanju dužnosnika (imovinskim karticama) pojašnjavamo da je Povjerenstvo sukladno članku 8. stavku 9. Zakona o sprječavanju sukoba interesa propisalo obrazac izvješća o imovinskom stanju u kojem je predviđena i rubrika ‘Ostala članstva i funkcije dužnosnika u drugim pravnim osobama, udruženjima i organizacijama’. Slijedom navedenoga, dužnosnici su obvezni u imovinskoj kartici navesti i podatke o članstvu u udrugama.

Potrebno je dodatno pojasniti da iako članstvo u udrugama ne predstavlja podatak o imovini dužnosnika, isto je potrebno navesti u imovinskoj kartici s ciljem transparentnog prikazivanja podataka o pravnim osobama s kojima su dužnosnici povezani i u odnosu na koje ne mogu biti nepristrani.

Naime, članstvo dužnosnika u udrugama nedvojbeno sadrži određeni koruptivni rizik koji se ogleda situacijama u kojima bi dužnosnici u obnašanju javnih dužnosti trebali donositi odluke ili sudjelovati u postupcima koji se odnose na udruge čiji su članovi”, istaknuto je u priopćenju Povjerenstva, prenosi dnevnik.hr.

Sinčić dobio Jelenićevu imovinsku karticu i ostao u čudu: Trebao je procesuirati BORG grupu, a pripada BORG grupi

Facebook Komentari