Zbog blage zime medvjedi u Kuterevu zbunjeni: Plahi su i skrivaju se

U utočištu za medvjede Udruge Velebit Kuterevo ovih dana vlada zbunjenost. Izostala je prava lička zima. Naime, medvjedima biološki sat sugerira san, a umjesto snijega vani sija sunce. Voditelj utočišta stoga moli posjetitelje da imaju razumijevanja.

Medvjedi u Kuterevu veći dio dana drže se svojih skloništa. Posjetitelji pak dolaze u namjeri da lijepe dane provedu u prirodi, a zato ih voditelj utočišta Ivan Crnković Pavenka moli za razumijevanje, piše Novi list.

“U ovo doba godine medvjede ne hranimo jer troše zalihe sala nakupljenog jesenas. Posjetitelje vraćamo i molimo da ih ne uznemiravaju niti ne hrane. Sada tim životinjama treba mir i ne treba ih smetati. Čak kada su izvan svojih brloga medvjedi su u ovo doba godine pomalo zbunjeni, plahi su i na pojavu ljudi odmah se skrivaju”, rekao je Crnković Pavenka za Novi list.

U kuterevskom Utočištu za medvjede trenutačno se nalazi šestero volontera pristiglih iz Portugala, Francuske, Njemačke i Hrvatske. Posla imaju jer se brinu o ergeli šetlandskih ponija koje su prije nekoliko godina iz splitskog Zoološkog vrta htjeli poslati u klaonicu. Sudbinu im je promijenio Ivan Crnković Pavenka, prihvatio ih, sagradio im nove obore i štale.

Poniji su se potpuno opustili u novom domu na obroncima Velebita, pa je došlo i do znatnog povećanja krda. Tako se umjesto ubožnice za konje stvorio konjski dječji vrtić.

Facebook Komentari