Još dvije osobe iz Hrvatske proglašene Pravednicima među narodima

Foto: Muzej Holokausta

Yad Vashem odaje počast nežidovima koji su tijekom holokausta, riskirajući vlastite živote, spašavali Židove. Svake godine Yad Vashem proglašava nove ‘Pravednike među narodima’, a u 2019. godini je još dvoje Hrvata prepoznato kao dio relativno malog broja onih koji su Židovima pomogli u najmračnijem vremenu u povijesti čovječanstva, navodi se u priopćenju Veleposlanstva Izraela u Hrvatskoj, piše N1.

Priopćenje Veleposlanstva Izraela u Hrvatskoj prenosimo u cijelosti.

“‘Pravednici među narodima’, kojima Yad Vashem odaje počast, su nežidovi koji su tijekom holokausta, riskirajući vlastite živote, spašavali Židove.

Jedna od glavnih zadaća Yad Vashema je prenijeti zahvalnost Države Izrael i preživjelih pripadnika židovskoga naroda tim herojima te je 1963. godine Uprava za sjećanje pokrenula svjetski projekt dodjele naslova ‘Pravednika među narodima’ relativno malom broju onih koji su Židovima pomogli u najmračnijem vremenu u povijesti čovječanstva.

Yad Vashem osnovao je javni odbor na čelu sa sucem Vrhovnoga suda koji ispituje svaki slučaj i odgovoran je za dodjelu naslova. Oni koji budu prepoznati dobivaju medalju i certifikat, a njihova imena upisuju se na zid u ‘Vrtu pravednika’ u Yad Vashemu u Jeruzalemu.

Ta misija prepoznavanja novih pravednika nastavlja se i danas, 75 godina nakon Šoe, širom svijeta i svake godine Yad Vashem proglašava nove ‘Pravednike među narodima’.

U 2019. godini još su dvije osobe iz Hrvatske prepoznate kao ‘Pravednici među narodima’, a ukupan broj hrvatskih pravednika porastao je na 120.

Hrvatski narod može biti ponosan na to”, navodi se u priopćenju.

Facebook Komentari