Anita Nosić: Najgore je što se moja obitelj našla u središtu političkog obračuna. To ne bih nikome poželjela

– Pitajte što god želite, ništa ne skrivam i ni od koga ne bježim – rekla je na početku razgovora za Slobodnu Dalmaciju načelnica Lovreća Anita Nosić.

– Javna sam osoba te sam itekako svjesna da sam kao takva izložena medijima i interesu javnosti. Najviše me zasmetala činjenica što su mediji posljednjih nekoliko dana priču o meni i kupljenom stanu stavljali u kontekst imovine koju posjeduje moj otac. Meni je obitelj jako važna, a ona se ni kriva ni dužna našla u središtu političkih i medijskih obračuna. Također, iznimno mi je žao što su i moje mjesto i mještani moje općine bili na udaru svih medija – kaže.

Nada se, vjeruje, kako će moći objasniti da zaključci izneseni u medijima nisu točni. U nevjerici vrti glavom kad se sjeti što je sve o sebi i svojima ovih dana pročitala. Od toga da pošta u Lovreć dolazi samo utorkom i četvrtkom, do toga da je kuća s bazenom njezinim novcem građena. A eno je tamo, skroz na rubu sela, još od 2002. godine, ne smijemo vam ni reći koliko je mala Anita tada imala ljeta, piše Slobodna.

No, to će se još nekako i objasniti. Za razliku od njezine trenutačne pozicije. Odnosno funkcije.

– Ni meni nije jasno što se događa. Iz Zagreba me nitko nije zvao (bio je četvrtak – op. a.), niti sam se s ikim čula. Znam ono što pročitam u medijima – objašnjava.

A zadnje što je u medijima bilo objavljeno jest dopis iz Ministarstva uprave u kojem piše kako oni ne mogu smijeniti Anitu Nosić, ali i kako je više ne smatraju načelnicom. Jasno da jasnije ne može biti, piše Slobodna.

– Što se mene tiče, problema nema, surađivat ću sa svim institucijama, dostavit ću sve potrebne podatke koji se od mene budu tražili te ću, nakon što zaprimim službenu odluku, po njoj i postupiti – veli mlada Lovrećanka.

– Moji Lovrećani su mi dali veliku podršku i na tome sam im stvarno zahvalna, kaže Nosić i nabraja potom projekte koji su za njezina mandata ili početi ili su već završeni.

– Sve su to projekti koji su od velike važnosti za boljitak mjesta i mještana. Jako dobro funkcioniramo kao zajednica i radimo svi skupa na razvoju općine. Bit će mi strašno žao ako se ti projekti zaustave, no uvjerena sam da se to ipak neće dogoditi i da će se sve nastaviti bez obzira na ovu… – zastaje.

– Zasigurno ću iskoristiti pravo da i pred institucijama iznesem svoju stranu priče. Naime, ja kroz cijeli mandat nisam prestala prebivati u svojoj općini, a to svakako mogu i dokazati. Ali, ponavljam, još čekam službenu odluku. Smatram da nisu ostvarene sve zakonske pretpostavke za prestanak mog mandata, posebno zbog onih okolnosti koje se tiču prebivališta. Nisam rekla da nisam kriva jer očito nisam smjela promijeniti prebivalište, no ja uistinu nikad nisam otišla iz Lovreća i to je lako provjerljiva činjenica. Sve ostalo je pravni nesporazum. U trenutku donošenja odluke o kupnji stana vodila sam se, naime, za pravnim savjetima, a na nadležnim tijelima je da provjere pravnu stranu cijeloga slučaja i da na temelju uvida donesu odluku, a ja ću je poštovati. Ipak, ponavljam, tijekom cijelog procesa kupnje stana slušala sam savjete pravnika i ispunjavala uvjete koje je APN napisao u javnom pozivu objavljenom u rujnu 2017. godine – govori za Slobodnu Anita Nosić.

– U javnom pozivu koji je tada objavljen i na koji sam ja aplicirala kao uvjet nije bila navedena obveza promjene prebivališta. Ta stavka pojavljuje se tek nakon sklapanja ugovora, tek tada je, dakle, bila navedena obveza prijave prebivališta, pri čemu sam pravno savjetovana da formalna prijava prebivališta u drugom mjestu nije u suprotnosti s obnašanjem dužnosti u općini u kojoj živim i radim cijeli život.

Zakon o lokalnim izborima, podsjetimo, navodi kako mandat može prestati ako “načelniku prestane prebivalište na području općine”.

– Ono što ja tvrdim, a to mogu i dokazati, činjenica je da ni u jednom trenutku nije došlo do prestanka trajnog nastanjenja u Lovreću, gdje sam obnašala dužnost načelnice, kaže Nosić.

Sam stan, i to je željela razjasniti, kupila je bez korištenja ikakvih političkih povlastica.

– Prijavila sam se kao svaki drugi građanin koji zadovoljava tražene uvjete. Moja načelnička plaća, naime, nije tko zna kakva, to je razina plaće nastavnika u osnovnoj školi, ne može se načelnik u Lovreću obogatiti. Kao i svaka mlada osoba imam želju živjeti u vlastitoj nekretnini i tako riješiti svoje stambeno pitanje. To je razlog zašto sam se prijavila za APN – dodaje.

– Način na koji se cijela ova priča odvija i trenutak u kojem je postala tema govori mi da je to dio neke veće priče koja nema previše veze sa mnom. Najgore je što se moja obitelj našla u središtu političkog obračuna. To ne bih nikome poželjela.

Politički obračun. Tko s kime? Tko protiv koga? U matičnoj stranci Anite Nosić za koji tjedan će izbori. Dvije zaraćene struje ne biraju sredstva pri blaćenju kolega, udara se i direktima i aperkatima, a područje ispod pojasa većini je posebno milo. Znaju oni gdje je meko. Znaju oni gdje boli, piše Slobodna.

– Milijan Brkić je dugogodišnji prijatelj mog oca, znaju se još iz vremena rata. Osim toga, Brkić i ja smo stranački kolege – kaže Anita Nosić.

Nije izbjegla ni pitanje kako se to namjestilo da njezin zagrebački stan bude baš u blizini Brkićeva stana.

– Teško je u Zagrebu naći stan, a da nije u blizini neke poznate osobe. U trenutku kupnje, nisam znala da gospodin Brkić živi u neposrednoj blizini. Špansko, u kojem se stan nalazi, odabrala sam jer je taj stan bio najbliži onome što sam u tom trenutku tražila i cjenovno prihvatljiv. Ujedno, taj stan sam našla na preporuku rođaka koji je također tamo kupio stan. A kad već spominjete “aferu prisluškivanje”, moram reći kako po meni afere nije ni bilo, a ja sam se u više navrata izjasnila da se ne osjećam oštećenom – zaključuje za Slobodnu Dalmaciju.

Cijeli razgovor je OVDJE

Facebook Komentari