Za one koji se bave vraćanjem kilometraže stiže loša vijest, a za sve ostale – odlična

Za one koji se bave vraćanjem kilometraže stiže loša vijest, a za sve ostale – odlična! Riječ je o kaznenom djelu za koje je predviđena kazna zatvora! Sudovi u Republici Hrvatskoj doista izriču kazne zatvora za tu protuzakonitu i kažnjivu rabotu, piše Hak Revija.

Općinski sud u Virovitici donio je 16. siječnja 2020. presudu kojom se osobi otkrivenoj da je vraćala kilometre na automobilu koji je prodala, odredila jedinstvena kazna zatvora u trajanju od jedne godine. Kazna će biti uvjetna ako osuđena osoba ne izvrši novo kazneno djelo u naredne tri godine.

Kako stoji u presudi, osoba je neistinito oglasila prodaju vozila s određenim brojem prijeđenih kilometara iako je znala da je automobil prešao daleko više. Riječ je o tome da je vlasnik prodao automobil Audi A4 2.0 TDI za 5.500 eura, a kilometražu spustio na 250.000 iako je znao da je automobil prešao više od 300.000 kilometara.

Nekoliko dana nakon kupnje, a kupac je platio punu kupoprodajnu cijenu, došlo je do skupog kvara i klupko se krenulo razmotavati. Utvrđeno je u gore navedenom predmetu postojanje kaznenog djela prijevare iz čl. 236. st. 1. KZ/11 (za koje je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina) kao i postojanje kaznenog djela krivotvorenja isprave iz čl. 278. st. 3 KZ/11.

Taj bi presedan mogao stati na kraj sve raširenijoj praksi vraćanja kilometara. Vlasnici automobila, naime, prema nekim informacijama, uslugu skidanja kilometara mogu naći već za 50 eura kod računalnih stručnjaka koji se time bave.

Facebook Komentari