Tko sve mora podnijeti poreznu prijavu, najavljena i porezna olakšica za mlade

Povrat poreza isplaćuje se u mjesecu kolovozu, a prošle je godine za približno pola milijuna građana isplaćena jedna milijarda kuna povrata.

Posljednji dan veljače tradicionalno je posljednji dan u godini do kojega građani, obveznici poreza na dohodak, moraju dostaviti godišnju poreznu prijavu za prethodnu godinu.

Obaveza predaje godišnje prijave uglavnom se odnosi na obrtnike i samostalne profesije te građane koji ostvaruju određene primitke i dohotke iz inozemstva. Poreznim se vlastima trebaju javiti i osobe kojima su potrebne određene izmjene u poreznoj kartici, dodavanje uzdržavanih članova obitelji ili njihovo micanje s kartice ako su se uzdržavani članovi, bilo da su u pitanju djeca ili supružnici zaposlili, piše Večernji list.

Svi ostali, a to je velika većina, oslobođeni su obveze podnošenja porezne prijave, ali to ne znači da im država neće vratiti preplaćeni porez, ako su ga imali, ili pak zahtijevati dodatnu uplatu.

Lani isplaćeno milijardu kuna povrata

Već nekoliko godine porezne vlasti po službenoj dužnosti, automatski provjeravaju zaradu svih obveznika poreza na dohodak i gdje utvrde razliku dostavljaju rješenja. Povrat poreza isplaćuje se u kolovozu, a prošle je godine za približno pola milijuna građana isplaćena jedna milijarda kuna povrata.

Tek će iduće godine doći do velike promjene, a ona se odnosi na mlade do 25, odnosno 30 godina života, za koje je Vlada od početka ove godine uvela značajnu olakšicu. Mladi do 25 godina oslobođeni su plaćanja poreza na dohodak, a oni u dobi od 25 do 30 godina plaćaju samo 50 posto poreza.

No, ta se olakšica ne može koristiti na mjesečnoj isplati plaća nego će im preplaćeni porez biti vraćen u kolovozu 2021. godine, nakon što porezne vlasti prekontroliraju sve dohotke. U Hrvatskoj je zaposleno oko 285 tisuća mladih u dobi do 30 godina i svi oni iduće godine mogu očekivati znatan povrat preplaćenog poreza.

Ministarstvo financija očekuje da će mladima biti vraćeno oko 700 milijuna kuna, pa će novi ministar financija iduće godine u proračunu morati gotovo udvostručiti iznos za povrat.

Facebook Komentari