VIDEO Prizemljeno svih deset transportnih helikoptera, predsjednica zatražila izvješće; Četiri helikoptera Mi-171 Sh ponovno spremna za uporabu

Svih deset transportnih helikoptera Mi-171Sh prizemljeno je zbog učestalih kvarova, doznaje Dnevnik Nove TV.

Zapovjednik ratnog zrakoplovstva Michael Križanec jučer je izdao zapovijed da se helikopteri prizemlje, a kako doznaje Dnevnik.hr, jedan od kvarova koji su prijavljivani odnosio se na pogrešno spojena crijeva za ulje, zbog čega su piloti dobivali pogrešne parametre o temperaturi ulja.

Nadalje, iz triju helikoptera curilo je ulje, a kvarove je na Lučkom popravljalo desetak ljudi iz ZTC-a, dok su to trebali napraviti Rusi jer su helikopteri bili pod garancijom.

Na upit Dnevnika Nove TV o tome kakva je ispravnost vojnih helikoptera, iz MORH-a su jučer poručili samo kako “HRZ trenutno ima na raspolaganju dovoljno ispravnih vojnih helikoptera za provedbu obuke posada i tehničkog osoblja te za provedbu planiranih zadaća, priprema za operaciju potpore miru KFOR, priprema za protupožarnu sezonu, hitno medicinsko prevoženje, intergransku potporu i druge planirane aktivnosti”.

Navode kako će se pričuvni dijelovi za helikoptere nabavljati sukladno Planu nabave, a temeljem stvarnih potreba za preventivnim i korektivnim održavanjem helikoptera tijekom godine i odobrenih financijskih sredstava za tu namjenu.

“Svi isporučeni dijelovi izrađeni su u skladu sa zrakoplovnim standardima te posjeduju potrebnu dokumentaciju”, poručuju iz MORH-a.

O prizemljenju helikoptera obaviještena je i predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga. “Predsjednica je obaviještena i zatražila je žurno podrobno izvješće načelnika GSOSRH o svim okolnostima”, poručuju iz Ureda predsjednice.

Više detalja izneseno je na konferenciji MORH-a u 15 sati.

Križanec: Niti u jednom trenutku nije bila dovedena u pitanje sigurnost posade ili helikoptera, bolesnika, putnika

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec, u četvrtak, 13. veljače 2020. izvijestio je o aktualnostima vezanim za remont helikoptera Mi-171 Sh. Istaknuo je kako situacija nije dramatična i pojasnio je pojedinosti o uočenoj tehnološkoj greški na helikopterima.

HRZ reagirao na vrijeme, poduzete mjere za održavanje pripravnosti hitnog medicinskog prevoženja na Krku

“Jučer poslijepodne iza 15 sati dobio sam informaciju o određenoj tehnološkoj grešci koja se potkrala tijekom remonta helikoptera Mi-171 Sh. Nakon toga smo odlučili prekinuti uporabu helikoptera, poduzeli mjere da se ne prekine pripravnost za hitno medicinsko zračno prevoženje na Krku”, rekao je zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva general Križanec.

Na Krk je upućen helikopter iz 395. Eskadrile transportnih helikoptera iz Divulja i u roku od tri sata ponovno je bila spremna pripravnost na Krku, a u međuvremenu nije bilo zahtjeva za medicinskim prevoženjem.
“Istaknuo bih da su jučer prije 15 sati provedena dva medicinska leta, dva života su spašena. Nakon toga smo poslijepodne pa do kasno u noć sjeli s djelatnicima Zrakoplovno-tehničkog centra, povezali se i s ruskim izvođačem koji je bio i odgovoran za taj dio posla i obavili intenzivne konzultacije, kako i što dalje, kako riješiti problem. Došli smo do određenih zaključaka, predložili mjere i postupili po njima danas tijekom dana”, rekao je general Križanec.

Uspješno otklonjena tehnološka greška na četiri helikoptera na Lučkom

“Od ranog jutra su djelatnici ZTC-a i zrakoplovni tehničari Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na Lučkom predano radili i uspješno otklonili tu tehnološku grešku na četiri helikoptera, a sutra ćemo otkloniti istu grešku i na helikopteru na Krku”, istaknuo je general Križanec.

“Riječ je o krivom postavljanju jednog dijela uljnog sustava motora za koji tijekom eksploatacije nismo imali nikakve indikacije. Ruski inženjer je primijetio grešku i upozorio nas. Naši tehničari su potvrdili da su cijevi na hladnjaku krivo spojene na svih deset helikoptera, a od jučer do danas je kvar otklonjen na četiri helikoptera”, pojasnio je Križanec.

Niti u jednom trenutku nije bila dovedena u pitanje sigurnost posade ili helikoptera, bolesnika, putnika

General Križanec je naglasio da niti u jednom trenutku nije bila dovedena u pitanje sigurnost posade ili helikoptera, bolesnika i putnika. Greška je primijećena i reagirano je na vrijeme.

“Ovog trena su riješena četiri helikoptera na Lučkom, sutra ćemo riješiti peti helikopter na Krku, a ostali dio flote transportnih helikoptera s kojima raspolažemo nam i dalje omogućava provedbu svih zadaća, pripravnost za treću misiju, provedbu obuke, kao i potpore koju radimo u zemlji”, zaključio je general Križanec.

Facebook Komentari