Sanader pojasnio: Jarnjak me nije izdao, nego lažno teretio; Objasnio i kako je zarađivao novac, što vještak nije uračunao

Bivši premijer i optuženik u aferi Fimi media, Ivo Sanader u srijedu je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavio iznositi svoju obranu.

Na samom početku kazao je kako će danas govoriti o svojoj imovini, no da prvo želi pojasniti nešto s jučerašnje obrane.

”Znam da mediji nisu relevantni za vaše odlučivanje, ali pisalo se da sam ja rekao da sam ja spasio Jarnjaka od Haaga, a da me on izdao. Ali to nije točno, nije me izdao, to bi značilo da sam ja nešto kriv, nego me lažno me teretio. Stranka je, kao i ja, posve nedužna, a što je radio Jarnjak, koji je bio glavni tajnik, radio cijelo vrijeme to je druga priča. Izmislio je priče, prebacio je ono što je on radio na mene”, kazao je Sanader.

Sanader je potom govorio o svojem životu u Austriji i povratku u Hrvatsku početkom ’90-ih.

”Osnivao sam HDZ u Tirolu u HDZ-u i Franjo Tuđman me je pozivao da se vratim u Hrvatsku. No imao sam dvoje male djece i već početkom 1990-ih smo znali da će biti rat. Budući da sam bio predsjednik HDZ-a u Tirolu bilo nam je upitno hoćemo li se vratiti. No 1991. vratili smo se u Split gdje sam postao intendant HNK-a. Poslije me Tuđman zvao u Zagreb, pa sam postao zastupnik u Hrvatskom saboru a onda i ministar znanosti – rekao je Sanader.Osnivao sam HDZ u Tirolu u HDZ-u i Franjo Tuđman me je pozivao da se vratim u Hrvatsku. No imao sam dvoje male djece i već početkom 1990-ih smo znali da će biti rat. Budući da sam bio predsjednik HDZ-a u Tirolu bilo nam je upitno hoćemo li se vratiti. No 1991. vratili smo se u Split gdje sam postao intendant HNK-a. Poslije me Tuđman zvao u Zagreb, pa sam postao zastupnik u Hrvatskom saboru a onda i ministar znanosti”, rekao je Sanader.

Dodao je kako je tada imao 39 godina a financijski vještak to nije uvažio u nalaz kojim je utvrdio financijsku dubiozu od 23 milijuna kuna.

”Zaradu mi je počeo računati od 1992. a ni tu nije sve izračunao. Ja sam kao student, s 23 godine počeo raditi za Sportske novosti, bio sam za dopisnik za njih iz Austrije. Nisu to bili veliki novci, ja sam taj novac držao na računu u Zagrebačkoj banci, dva ili tri puta godišnje bi ga pokupio. Bio sam i u uredništvu studentskog lista”, kazao je.

“Predavao sam i vjeronauk. Onda sam se zaposlio u marketinškoj agenciji, za više godina koliko sam radio kod njih sam zaradio oko 60 tisuća eura. To je sve, gospođo sutkinjo, od oka, nemam dokaze za to. Onda sam radio za fotografa Pervana, on je ime. Pitao me da mu prodajem fotografije, dogovor je bio 50:50. To je bilo s vremena na vrijeme.”

“Četiri moje glavne aktivnosti koje su bile do ’90-ih, vještak uopće nije uzeo u obzir, to smatram velikim propustom. Bio sam suvlasnik jedne tvrtke Vapag GMBG, eksport-import tvrtka, s još četiri suvlasnika. Surađivali smo i s nekim našim firmama. Ja podatke iz te tvrtke nemam, moji odvjetnici su pisali austrijskom Ministarstvu financija, ali su odgovorili da se to više ne čuva. Osnovali smo jednu građevinsku tvrtku KCBS. To su početna slova slovenskih firmi, a S znači Sanader. Gradili smo kuće u Austriji”, govori Sanader, pišu vijesti.hr.

Facebook Komentari