Pavasović Vasković: DORH ne možete izolirati od politike; Klijentelizam je gori problem u našem društvu od korupcije

Odvjetnik Ljubo Pavasović Vasković u Newsroomu je govorio o djelovanju DORH-a i problemima pravosudnog sustava

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić predstavio je u srijedu Saboru izvješće o radu DORH-a za 2017. i 2018. Pavasović Visković ocijenio je rad Jelenića s plus četiri, a pravosudni sustav sa četvorkom.

“Problema je puno. U funkcioniranju DORH-a se zadnjih petnaestak godina nije nešto promijenilo, uvijek su isti problemi. DORH unutar zadanih okvira funkcionira više nego dobro”, prokomentirao je.

Dugotrajnost sudskih procesa

Glavni krivac za dugotrajnost procesa po njemu nije DORH. “Bojim se da za dugotrajnost postupaka nije najoptimalnija adresa Državno odvjetništvo. Puno je problema koji dovode do toga. Po meni je prvo ono mjesto s kojeg dolaze najčešće kritike, a to je Sabor. Bilo bi dobro da netko zbroji koliko je puta zadnjih dvadeset godina mijenjan Zakon o kaznenom postupku”, rekao je Pavasović Visković.

Za obranu je, kaže, dobro kad procesi traju duže.

“Pozicija obrane je da nama više odgovara da postupak završi za pet ili deset ili petnaest godina kada bude izvan fokusa javnosti nego da se riješi brzo. Zakon je takav kakav je i mi ćemo koristiti to da postupci ne idu toliko brzo kako bi možda javnost htjela. S druge strane, postupak mora biti proveden kvalitetno, temeljito, studiozno i ne možete očekivati da neki mastodonski postupak završi za nekoliko mjeseci, to ne bi bilo realno”, pojasnio je.

Pitanje političkog uplitanja u rad DORH-a

“Državno odvjetništvo nije ni bolje ni gore od političkog i društvenog ambijenta u kojem djeluje. U zakonu o Državnom odvjetništvu jasno stoji zabrana bilo kome da sa političkih pozicija bilo kakvom kritikom ili uputom utječe na rad Državnog odvjetništva. Sa vrha države se na neprimjeren i pogrešan način utiče na DORH”.

Objašnjava kako se DORH ne može odvojiti od politike. “DORH po svojoj suštini provodi volju većine u političkom smislu. Zakoni su volja politička i te zakone primjenjuje i DORH. DORH ne možete izolirati od politike, oni ne funkcioniraju u nekom paralelnom svemiru”, istaknuo je.

Korupcija i klijentelizam

“Volim reći da smo mi, na neki način, politički narod koji neobično dobro tolerira nekakve devijacije u društvu. Ukoliko te uhvate u nekakvoj koruptivnoj aktivnosti, to u hrvatskom društvu više nije ozbiljna i objektivna sramota. U takvoj društvenoj situaciji očekivati od DORH-a čudesa nije objektivno”, kazao je.

“Klijentelizam je gori problem u našem društvu od korupcije jer nema toliko korupcije koliko se nama čini da ima. Puno je više klijentelizma koji je nekakva vrsta korupcije”, zaključio je Pavasović Visković.

Facebook Komentari