34.1 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Maras kao kandidat za gradonačelnika Zagreba; Neka se Plenković ugleda na Angelu...

Maras kao kandidat za gradonačelnika Zagreba; Neka se Plenković ugleda na Angelu Merkel koja se maknula s pozicije

SDP-ov saborski zastupnik Gordan Maras gostovao je u Novom danu N1 i komentirao aktualna politička zbivanja, jučerašnje glasanje o GUP-u, odnos zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i HDZ-a te poziciju SDP-a u gradu Zagrebu, ali i na idućim parlamentarnim izborima.

“Pad GUP-a sigurno je pobjeda oporbe. Da nije bilo pritiska javnosti i oporbe vjerojatno bi bio usvojen, to je namjera HDZ-a i Milana Bandića koji u Zagrebu ne mogu donositi odluke bez da razmišljaju kako će one utjecati na mišljenje javnosti, te reflektirali njihovo daljnje političko djelovanje.

Uvjeren sam da je to uzmak jer su morali, ne zato što su htjeli ili jer misle da je GUP loš, čekaju prvu priliku da ga usvoje. Ovo je kupovanje vremena od strane HDZ-a, Andreja Plenkovića i Bandića kako bi za tri ili šest mjeseci opet oteli zelene površine građanima i gurali privatne interese. Interes HDZ-a i Bandića je donijeti taj GUP i to moramo spriječiti pod svaku cijenu”, rekao je Maras i dodao kako je potrebno dodatno pojačavati pritisak sve dok se ne promjeni ta loša politika.

“Plenković je spreman čekati i do parlamentarnih izbora i najesen usvajati GUP. Možemo biti zadovoljni što nije donesen, no građani će biti zadovoljni kada promijenimo gradonačelnika. Građani moraju dobiti da se u gradskoj upravi pojavi sooba koja će voditi računa o njima, ne o interesima pojedinaca koji su svaki dan različiti”, smatra Maras i čitav proces koji se u Gradskoj skupštini događao zbog GUP-a, odnosno, podnošenje i odbacivanje amandmana, usporedio je s predstavom i apelitrao:

“Pozivam sve da pojačaju pritisak na Bandića i Plenkovića jer moraju otići”.

Maras smatra da je uloga SDP-a u rušenju GUP-a bila značajna:

“Bili smo jako glasni, vidjeli ste našu inicijativu oko referenduma o GUP-u. Zajedno s kolegama iz opozicije smo doveli do ovoga. SDP u Zagrebu ima svoje birače, znam koliku snagu imamo. SDP će predvoditi promjene u Zagrebu”, tvrdi Maras.

Na pitanje hoće li on biti SDP-ov kanidat za gradonačelnika na idućim lokalnim izborima, Maras kaže:

“Odlučit ćemo hoću li biti kandidat, ja se bavim politikom, moj interes je promjena Zagreba. Možete sami zaključiti. Bit ću dio promjena i spreman sam biti dio promjena u Zagrebu”.

Sukobe u HDZ-u zbog unutarstranačkih izbora prati, no, kokice nije kupio.

“Svjestan sam kako će to funkcionirati u HDZ-u. Nije prihvatljivo da Plenkovića više zanimaju izbori u HDZ-u nego što ga zanimaju građani, GUP, kako ljudi žive, iseljavaju li se. Neka se ugleda na Angelu Merkel koja se maknula s pozicije predsjednice stranke”.

Što se tiče situacije u SDP-u i podijeljenih mišljenja oko šansi da ih Davor Bernardić odvede do pobjede na parlamentarnim izborima i postane premijer, Maras nema dvojbi.

“Osobno nisam čuo priču da bi Biljana Borzan bila bolja kandidatkinja za premijerku od Bernardića, ona je super političarka, no sebe ne vidi na toj poziciji. Ankete se nekada rade da bi se stvorila određena tema. SDP ima svoju strukturu i predsjednika i tu je stvar vrlo jasna. SDP ide na izbore s predsjednikom SPD-a na čelu”, siguran je Maras.

Najnovije

Još iz rubrike