Birači SDP-a ne žele da Davor Bernardić bude kandidat te stranke za premijera; U partiji za takve “sitnice” ne mare

Birači SDP-a ne žele da Davor Bernardić bude kandidat te stranke za premijera. Pokazalo je to istraživanje koje je za tjednik Nacional provela agencija Promocija Plus, a prema kojemu SDP-ovo biračko tijelo na čelu Vlade želi europarlamentarku Biljanu Borzan. Nju podržava 35 posto ispitanih birača SDP-a, a Bernardića tek 26 posto.

No nije to sva nevolja za šefa SDP-a Davora Bernardića. Čak četvrtina birača SDP-a tvrdi da bi glasala za nekog drugog ponuđenog kandidata, a njih šest posto i za Andreja Plenkovića što znači da, prema istraživanju, čak 74 posto birača SDP-a ne vidi Bernardića kao materijal za premijera. Zanimljivo je i da 33 posto birača iz redova SDP-a smatra da će premijerska kandidatura Davora Bernardića toj stranci smanjiti šanse za uspjeh na parlamentarnim izborima, a da će im šanse biti umanjene, ali da ga (Bernardića) trenutačno ne mogu zamijeniti, misli 14,5 posto ispitanika. I iako su podaci istraživanja vrlo porazni za šefa SDP-a Bernardića, nema sumnje da će upravo on biti kandidat te stranke za premijera. Kao što nema sumnje da će se itko u stranci, sada kada su počeli pregovori o tome tko će biti na listama za Sabor i na kojim mjestima, usuditi temu novog kandidata za premijera uopće otvarati, piše Večernji list.

U SDP-u istraživanje uglavnom ignoriraju kao što su i prije ignorirali sva istraživanja rejtinga svojeg prvog čovjeka. SDP ne bira šefa na temelju toga što njegovi birači žele.

U partiji za takve “sitnice” ne mare. Dovoljno se sjetiti ranijih istraživanja rađenih tijekom unutarstranačkih izbora u SDP-u, a prema kojima je baš Bernardić najlošije stajao u odnosu na protukandidate. Bernardić je pobijedio, a kasnije, unatoč svim istraživanjima prema kojima je njegov osobni rejting bio na vrlo niskim granama, opstao na čelu SDP-a.

Izdržao je sve pokušaje rušenja, a s dva mudra poteza na mjestu šefa stranke na kraju se i “zabetonirao”. Prvi je bio kada je na liste za euroizbore stavio sve pripadnike zaraćenih struja u stranci, i to najjača imena koja SDP ima, među njima i Biljanu Borzan. I osvojio četiri mandata, isto koliko i HDZ.

Drugi pametan potez bio mu je što je, unatoč kritikama unutar stranke, podržao Zorana Milanovića za predsjednika. Sada na krilima toga izbornog egala s HDZ-om, osvajanjem Pantovčaka i potpomognut korupcijskim aferama vladajućeg HDZ-a, SDP bilježi i rast rejtinga, a ostane li situacija ista, SDP-u bi vlast na izborima mogla “pasti u ruke”. A samim time i Bernardiću, ma koliko ga tko smatrao nedoraslim za premijersku funkciju. Ljudi iz vrha SDP-a jučer su nevoljko komentirali novo istraživanje, a oni koji jesu uvjereni su da je riječ o skretanju pozornosti s vladajućih.

– Neću dopustiti da HDZ prebaci fokus sa svojeg rata i prljavih poslova na SDP. Za mene je ta priča oko premijera gotova. Nitko ozbiljan to neće komentirati – kazao je Nikša Vukas, glavni tajnik SDP-a.

U sličnom tonu istraživanje je komentirao i potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić koji ga također smatra prebacivanjem loptice s HDZ-a i Bandića. Bilo je i onih iz vrha SDP-a koji su se osvrnuli na to da birači žele Borzan za premijerku, tvrdeći da ona uopće nije za tu funkciju.

– Ona ima vrlo ograničen kapacitet, ali očito je sjajna komunikatorica – kaže Večernjem jedan od SDP-ovaca iz vrha stranke te dodaje da Borzan nije željela biti ni koordinatorica za četvrtu izbornu jedinicu. To, pak, demantiraju iz kruga bliskog Borzan te poručuju da njoj to nitko nije ni nudio.

Drugi izvor Večernjeg iz SDP-a kaže kako je jasno da Bernardić strahuje da bi se pitanje njegove moguće premijerske pozicije moglo dovoditi u pitanje, ali isto tako zaključuje da je to nemoguće i da su mu strahovi bezrazložni.

– Prije bi mu se to moglo dogoditi nakon izbora, ako bude relativni pobjednik, a potencijalni koalicijski partneri podršku uvjetuju njegovim povlačenjem – kaže izvor Večernjeg lista..

Facebook Komentari