Tko je dogovarao i kako koaliciju s HNS-om zasigurno zna Šeks, a pod vjerovali ili ne, to je i objasnio, samo što je Plenković zaboravio

Večernji list pod naslovom “Brkić je HNS nagovorio na koaliciju s HDZ-om” i Jutarnji list Tko je u HDZ-u htio, a tko nije želio koalirati s HNS-om? danas donose tekstove o jučerašnjim prijeporima u HDZ-u oko toga tko je bio za tu koaliciju, a tko ne.

Andrej Plenković je jučer ujutro ustvrdio: “Prvi je govorio ‘Nemojmo s Mostom, ajmo s HNS-om’. Nek me demantira”. Nije prošlo dugo, Milijan Brkić je rekao: Možda je zaboravio, možda je preopterećen, nisam bio ni za MOST ni za HNS .

No, tu je situaciju najbolje objasnio čovjek koji vuče konce Plenkovićeve vladavine, Vladimir Šeks u razgovoru za Večernji list iz 2017. godine pod naslovom – Rekao sam Andreju: Ako pustiš da Most sruši Marića, sljedeći si ti.

Kada su počeli razgovori s HNS-om? Znamo da su pojedine struje u HDZ-u otpočetka bile za Vladu s HNS-om…

S dijelom HNS-a postojali su kontakti i prije smjene Mostovih ministara. Suradnja HDZ-a i Mosta bila je opterećena njihovim čudnim poimanjem sudjelovanja u Vladi. Smatrali su da su ministarstva koja su oni kontrolirali leno Mosta. Primjerice, najavili su reorganizaciju MUP-a, pravosuđa te lokalne i regionalne samouprave i kadrovirali, a o tome se uopće nisu konzultirali sa starijim partnerom. Stariji partner o tome je čitao u novinama. Odnosi HDZ-a i Mosta sve su više zapinjali, sve je više škripilo, Andrej je puno toga morao gutati, s terena su nam stizale pritužbe na Most. HDZ-ovci su se žalili da mostovci miču naše ljude i postavljaju svoje kadrove, postavilo se pitanje zašto to HDZ dopušta Mostu. Andrej je znao – ako makne Most, a nema alternativne partnere – past će Vlada. Zato smo morali paralelno početi tražiti nove partnere.

Tko je bio ključna osoba za kontakt i dogovor s HNS-om?

Nije još vrijeme da se o tome govori.

Je li Vrdoljak, kad se onaj ponedjeljak na Predsjedništvu HNS-a predao i odustao od ulaska u Vladu s HDZ-om, to samo inscenirao pošto je idući dan na Glavnom odboru izglasan ulazak HNS-a u koaliciju s HDZ-om, što je raskolilo narodnjake, ili je stvarno pukao pod pritiskom?

Vrdoljak je podlegao atmosferi i pritiscima na Predsjedništvu HNS-a, mislim da nije ništa inscenirao. Vesna Pusić, Vlahušić, Anka Mrak Taritaš i Beus Richembergh žestoko su ga napali da je izdao ideale HNS-a, premda je on imao većinu u Predsjedništvu. Ali pod baražnom vatrom uglednih HNS-ovaca on je kapitulirao i dao ostavku na mjesto šefa HNS-a, a Predsjedništvo te stranke odbilo je koaliciju s HDZ-om.

Kako ste to doživjeli u HDZ-u?

“Za nas je to bio hladan tuš jer smo imali uvjevaranja i informacije da Vrdoljak kontrolira stranku. Uoči tog Predsjedništva HNS-a u Saboru smo imali domjenak. Stojimo Vrdoljak, Andrej i ja. Vrdoljak mi tada govori: “Sve je u redu. Ti nećeš vjerovati koliko je Vesna konstruktivna”. Ja kažem: “Reci to Andreju”. Pa on i njemu ponavlja: “Sve je u redu”. Bili smo uvjereni da će sve proći glatko i onda hladan tuš. Drugo jutro Vrdoljak je došao u Vladu, kod Andreja nas je bilo desetak, on se došao pozdraviti sa svima i reći da ga razumijemo jer nije mogao podnijeti pritisak. Ali tada mi krećemo u ofenzivu da ga ohrabrimo da taj dan na sjednici Glavnog odbora ipak ide glasanje o koaliciji HNS-a i HDZ-a. Bili smo potpuno konsternirani jer smo maknuli Most, a otpao nam je HNS. Tada sam se uključio u akciju da Vrdoljaka preko njemu bliskih osoba iz Osijeka, i preko još nekoliko punktova, ohrabrimo da se ne predaje i da ustraje na koaliciji s HDZ-om. Na raspolaganju smo imali samo nekoliko sati i naposljetku je dio HNS-a ušao u koaliciju s HDZ-om.”, rekao je Šeks 2017. godine.

Plenković napao Brkića: Prvi je govorio ‘Nemojmo s Mostom, ajmo s HNS-om’. Nek me demantira; Postoje ljudi koji tri i pol godine na sastancima sjede i kad ja upitam ‘Ima li netko nešto protiv?’ šute

VIDEO Plenkoviću stigao ekspresni odgovor Brkića: Možda je zaboravio, možda je preopterećen, nisam bio ni za MOST ni za HNS

Facebook Komentari