Novotny: Gospodarski rast nam je anemičan i slab, ne sustižemo razvijene zemlje

Ekonomski analitičar Damir Novotny bio je gost Novog dana. Komentirao je stanje u hrvatskom gospodarstvu i poteze aktualne Vlade.

“Reforme se provode u prvoj godini mandata, a ne u zadnjoj. Ekonomski rast nam je slab i anemičan i nije dovoljan da sustignemo razvijene zemlje. Moramo ga ubrzavati da smanjimo jaz kao što su to učinili Slovenci pa zato ondje ne vidimo masovni egzodus ljudi”, smatra ekonomski analitičar Damir Novotny.

Nastavlja da se to ne može postići u okviru postojećeg ekonomskog sustava, velikih neravnoteža u državnom sektoru koji je preglomazan, radi manjkove i nije učinkovit.

Za proračun kaže da je uravnotežen. “Neće se stvarati dodatni manjkovi”, kaže i dodaje da je Vlada odlučna da 2023. uđemo u monetarnu uniju. Misli da Vlada neće napraviti rizike koji bi mogli ugroziti ulazak u monetarnu uniju.

Novotny misli da narednih pet ili čak deset godina neće biti rasta kamatnih stopa.

Komentirao je i situaciju oko švicaraca i mogućih gubitaka banaka zbog posljednjih presuda. Kaže da banke u Hrvatskoj posluju prosječno dobro, a banke imaju dosta kapitala pa gubici koje bi mogle imati oko švicaraca će smanjiti njihovu kapitalnu opremljenost, ali će to izdržati.

“No imat ćemo jedan nepoželjan učinak na reputaciju hrvatske Vlade jer niti jedna velika banka ili financijska institucija neće tako lako dolaziti na hrvatsko tržište i financirati velike projekte zbog nesigurnosti kako će to sve završiti jer su se Vladinim mjerama i intervencijama mijenjali uvjeti poslovanja”, zaključio je.

Facebook Komentari