Bandić povukao sve amandmane na GUP, a HDZ četiri

Nakon što su zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i njegova Stranka rada i solidarnosti povukli sve amandmane, njih 71, na izmjene i dopune GUP-a, zagrebački HDZ je povukao četiri amandmana, izvijestio je u nastavku sjednice Gradske skupštine njezin predsjednik Drago Prgomet (HDZ). HDZ je na izmjene i dopune GUP-a podnio ukupno 15 amandmana te ih je sad ostalo 11, piše HRT.

Pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Sanja Jerković iznijela je obrazloženje u vezi s Generalnim urbanističkim planom. Zatim su uslijedile replike.

Potom su se obratili Zvane Brumnić (SDP) i Anka Mrak Taritaš (GLAS) te su istaknuli da se pročelnica iznijela tek proceduru u vezi s izmjenama Generalnog urbanističkog plana. Kažu da ih ne zanima procedura jer to mogu saznati u zakonu, već ih zanima sadržaj, odnosno javni interes GUP-a.

– Da smo barem jednu rečenicu čuli što je to strateško u ovome dokumentu, bilo bi nam lakše, kazala je Mrak Taritaš.

Nezavisna zastupnica Marijana Sumpor smatra da treba donijeti novi GUP, a ne raditi “zakrpu na zakrpu”.

– Zanemarujete struku, izigravate građane, ponavljali ste javnu raspravu samo da bi zadovoljili formu. Izigrnorirali ste 30.000 primjedbi. Zašto to radite, upitala je Sumpor.

Tomislav Tomašević, zastupnik Platforme Možemo!, tražio je da mu pročelnica objasni zašto GUP nije odavno izglasan. Smatra da bi bio odavno izglasan da u zadnji čas nije mijenjan.

Oporba srušila kvorum na početku sjednice Gradske skupštine

Na početku sjednice, kada je Jerković izlagati obrazloženje oko GUP-a, oporba je napustila skupštinske klupe te je zbog nedostatka kvoruma sjednica bila prekinuta do 10.45.

Zastupnik Renato Petek kazao je tada novinarima da je opozicija srušila kvorum “jer trgovina traje negdje drugdje, a ne na sjednici Gradske skupštine”.

– Nema smisla da mi slušamo izlaganje i predstavljanje dokumenta za kojega ni ne znamo kako će uopće i izgledati. Hoće li tu doći do povlačenja dijela ili potpunog povlačenja amandmana HDZ-a? Prvo neka to dogovore, a onda ćemo raspravljati o verziji GUP-a o kojoj ćemo moći glasati, rekao je Petek.

Istaknuo je da dio kluba HDZ-a nije prisutan na sjednici.

– Tako smo i mogli srušiti kvorum inače ne bismo imali dovoljno ruku za to. Ključno je da oni, u svojoj trgovačkoj koaliciji, dogovore kako će izgledati krajnji dokument o kojem ćemo raspravljati. Nema smisla da mi krenemo raspravljati, a da oni masakriraju dokument novim amandmanima ili eventualnim povlačenjem postojećih, dodaje, piše HRT.

Facebook Komentari