Posljednjih nekoliko godina izmuzlo je domaće mljekare, dižu ruke od proizvodnje: Stanje je alarmantno

Mnogi mljekari zbog visokih troškova i niske otkupne cijene dižu ruke od krava i mlijeka. Toliko ih je od proizvodnje mlijeka odustalo da ih je sada tek oko 6.000 u cijeloj Hrvatskoj. Vape da im se pomogne jer, kažu, stanje je alarmantno.

Posljednjih nekoliko godina izmuzlo je domaće mljekare te im je sve teže opstati.

“Jako teško bismo opstali da se ne bavimo tovom. Dođe poticaj, ali poticaj moraš uložit nazad u firmu. Ako nisi uložio u hranu za te krave, nećeš dobiti ništa”, rekao je proizvođač mlijeka Damir Horvatić.

U samo osam godina broj isporučitelja mlijeka se s više od 19.000 strmoglavio na tek nešto više od 6000. Brojke padaju zbog okrupnjivanja, ali i zbog odustajanja. Situacija je, kažu u savezu udruga, sve gora.

“Mi imamo prošlogodišnji pad od nekakvih 20 milijuna litara mlijeka i imamo oko 600-700 proizvođača manje”, rekao je Branko Kolak, predsjednik Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda.

Mlijeko ne može stajati, zbog čega se daje pošto-poto. Otkupna cijena za prvu klasu mlijeka je oko 2,5 kune, ali mnogi dobiju manje. Najviše stradaju mali proizvođači.

“Sad smo imali savjetovanje govedara u Tuhelju, a Ministarstvo poljoprivrede se ne pojavi. Nitko iz Ministarstva. Trebali su čuti probleme ljudi. Mi imamo problem sa zemljom, mi imamo jako sitne parcele, udaljene od kuće. To nama sve poskupljuje troškove cijene mlijeka”, rekao je Horvatić.

Traže da ih se zaštiti, da se uvede red u deklariranje i klasificiranje mlijeka na trgovačkim policama.

“Danas je na polici sve svježe mlijeko. Vi imate deklaracije koje kažu da se radi o svježem kravljem mlijeku, a ono je u biti proizvedeno iz mliječnog praha, sirutke, bilo čega što nije svježe mlijeko”, rekao je Kolak.

Bili optimistični zbog zakona, ali nakon dvije godine nema pomaka

Ni u Ministarstvu nisu zadovoljni situacijom, ali se uzdaju da će paket mjera uskoro dati rezultat.

“Nemojmo zaboraviti da smo u te tri godine osigurali 195 milijuna kuna, isključivo bazirajući se na rasplodnom podmlatku, što za kupovinu, što za daljnji uzgoj i nadamo se da ćemo u ovoj godini već pozitivnije učinke tih mjera svakako osjetiti”, rekao je Zdravko Barać, pomoćnik ministrice poljoprivrede.

Mjere su dobre, rekao je Horvatić, ali je dodao da je sve to komplicirano i da dugo traje: “Isplate u zadnje vrijeme dosta kasne. Sve to jako dugo traje da bismo mi opstali.”

Iako je mljekarima Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praski, u dvije godine nisu osjetili nikakvu promjenu. Proizvođačica mlijeka Emina Burek rekla je tijekom javljanja uživo u Dnevnik Nove TV rekla da su svi bili optimistični kada se Zakon donosio.

“Međutim, dvije godine kasnije nema nikakvog pomaka. Zapravo, mogu reći da u sektoru proizvodnje mlijeka nismo ništa osjetili”, rekla je Burek.

Također, dodala je da bi otkupna cijena mlijeka trebala biti oko tri kune te da ima problema s nedostatkom radnika.

“Problem radne snage je često prisutan. Mnogi se povode za tim da je Njemačka rješenje, ali ja mislim da nije jer je i kod nas plaća od 700 do 1000 eura”, rekla je Burek, piše dnevnik.hr.

Share This Article