Ponos Hrvatske: Izašle iz pakla obiteljskog nasilja i stvorile novi život

I ove godine udruga Ponos Hrvatske, dnevni list 24 sata i Hrvatska radiotelevizija, dodjeljuju nagradu “Ponos Hrvatske”. Poštene, dobre i hrabre nagradit ćemo 15. put. Dobitnicima će nagrade biti uručene 25. veljače, a do tada ih možete upoznati kroz reportaže u dnevnom listu 24 sata i našoj emisiji „Dobro jutro, Hrvatska”.

Među ovogodišnjim kandidatima ima onih koji su riskirali život spašavajući neznance te onih koji su svoje slobodno vrijeme odlučili posvetiti bolesnoj djeci. Neki su život posvetili očuvanju prirode i općenito našeg planeta, a neki su se pobrinuli za djecu koju nitko drugi nije htio. Borba protiv svakog oblika nasilja ove će godine biti u fokusu dodjele nagrade Ponos Hrvatske. Među dobitnicima ćemo tako vidjeti ljude koji su se uspjeli othrvati nasilju, one koji su ga spriječili i one koji su se pobrinuli za žrtve nasilja.

Nije lako izići iz kruga ili, bolje rečeno, pakla obiteljskog nasilja, izgraditi novi život i o tome svjedočiti. Zato su Branka, Marija, Krunoslava i Đurđica predložene za nagradu Ponos Hrvatske. One su to uspjele i progovorile o tome zašto ljubav nije nasilje iako su se desetljećima zavaravale da se i nasilje može tolerirati.

– One su zapravo napravile jedan dug put, prvo što su prijavile, onda su ostale u skloništu skoro godinu dana i radile na sebe u smislu prvo jačanje vlastitog samopouzdanja, tražile su posao, dobile su posao, one su ostavile niz stvari koji su godinama, dvadeset i nešto godine braka je u pitanju najčešće kod svake od njih, ostavile su niz svojih doprinosa u toj kući, obitelji na imanju, na poju, neke su sa sela, neke iz grada. Sve su ostavile iza sebe i otišle u ništa – kaže Željka Barić, ravnateljica Doma “Duga – Zagreb”.

Ove su žene živjele u skloništu za žrtve obiteljskog nasilja, samo jednom, naglašava ravnateljica jer ima, nažalost, žena koje se ovamo vraćaju mnogo puta. Bilo je i pokušaja ubojstva, fizičkog i ekonomskog nasilja, zabranjivana im je zdravstvena skrb i izlasci, a djeca su tomu svjedočila.

– Radi se o osobama u dobi od 37 do 57 godina života. I njihove veze su trajale izloženost nasilju od 10 do 25 godina. Sve 4 su se ponovo vratile u svijet rada što je zapravo veliki iskorak iz tih situacija u koje su živjele gdje im je i to bilo zabranjeno zbog raznih razloga – ljubomore, nepovjerenja u nju, poruka: Što ti znaš raditi, ti si glupa, ništa ne možeš itd. A onda poslije ništa ne zarađuješ, ja te moram izdržavati. To su ti bizarni, odnosno apsurdni odnosi – naglašava Barić.

Imale su snagu da odu iz takve zajednice. Gotovo godinu dana pomagali su im stručnjaci Doma Duga Zagreb, i nakon tog razdoblja počele su samostalan život koji je često iznimno skroman jer moraju u podstanarski stan. Sve to je, kaže ravnateljica, toliko teško i hrabro da bi se moglo reći da su zapravo osvojile Oskara za svoj život.

– One su promijenile život svojoj djeci i sebi i one su primjer, to je najveća poruka. Primjer onim ženama koje će to sve slušat, gledat, koje su kod kuće, trpe to 10 i više godina, naravno i godinu, nije važno koliko… Dugoročna izloženost nasilju je sve gore i gore stanje same žrtve. Dakle njima je također poruka da ne ostaju kod kuće, da se može izaći i osloboditi tog doslovno jarma u životu – objašnjava ravnateljica doma “Duga-Zagreb”.

Čak je i nagradu teško prihvatiti jer to znači da o svemu moraju javno govoriti. No, četiri žene koje su bile godinama ponižavane, uspjele su shvatiti da su iznimno vrijedne kao i sva druga dobra ljudska bića.

Samo u Domu Duga Zagreb u 12 godina bilo je više od tisuću sličnih žena. Premnogo ih je u cijeloj Hrvatskoj, pogotovo kad se njima pribroje i djeca. Stoga su sve one koje o teškim godinama hrabro progovore i pokažu kako suuspjele stvoriti novi život i više nego ponos jedne zemlje, piše HRT.

Share This Article