Preminuo liječnik koji je u Wuhanu prvi upozorio na opasnost od koronavirusa, tad je završio na policiji jer su tvrdili da laže

Kineski liječnik koji je još u prosincu prvi upozoravao druge liječnike na opasnost od koronavirusa Li Wenliang preminuo je od te bolesti u Wuhanu.

Oftalmolog Li Wenliang preminuo je u četvrtak od koronavirusa u Wuhanu. Wenliang je bio prvi liječnik koji je upozoravao medicinske radnike na smrtonosni koronavirus i opasnost koju on nosi još u prosincu prošle godine.

Li je hospitaliziran 12. siječnja nakon što se zarazio virusom koji je prešao s jednog od njegovih pacijenata, a 1. veljače potvrđeno je da ima koronavirus.

Li Wenliang, 34-godišnji liječnik zaposlen u Wuhanu, upozorio je na novi virus u prosincu, objavivši u WeChat grupi s bivšim studijskim kolegama da je sedmero pacijenata na lokalnoj tržnici oboljelo od virusa nalik na SARS te da su u karanteni u njegovoj bolnici.

Nekoliko dana kasnije pozvan je u Ured za javnu sigurnost. Tamo je morao potpisati pismo u kojemu je optužen za ‘širenje lažnih vijesti’. Bio je jedan od nekoliko medicinara pod prismotrom policije zbog toga što je upozorio na smrtonosni virus u ranim tjednima zaraze.

U četvrtak je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) tvitala: “Vrlo smo rastuženi smrću doktora Lija Wenlianga. Trebali bismo slaviti njegov uspjeh po pitanju #2019nCoV.“

Potvrđen novi slučaj izvan Kine, raste broj zaraženih

U četvrtak je potvrđen i treći slučaj koronavirusa izvan Kine. Radi se o pacijentu koji je obolio u Velikoj Britaniji, a koji nije bio u Kini. Zaraza koronavirusom dijagnosticirana je u Brightonu, no oboljeli je prebačen u londonsku bolnicu.

U šturim informacijama koje su trenutno dostupne navodi se da se zarazio u jednoj od zemalja Azije, no da se ne radi o Kini. Više informacija o oboljelom za sada nema.

Broj preminulih od koronavirusa povećao se tijekom četvrtka za 73 i sada iznosi 563. Treći dan zaredom govori se o rekordnom povećanju broja umrlih. Stručnjaci daju sve od sebe kako bi što prije pronašli lijek koji će zaustaviti smrtonosan virus koji je blokirao kineske gradove i u karantenu stavio milijune ljudi, piše dnevnik.hr.

Facebook Komentari