U Irskoj uhićena najopasnija kriminalka iz Hrvatske

Zahvaljujući intenzivnom radu, ostvarenoj operativnoj policijskoj suradnji i pravovremenoj razmjeni informacija policijskih službenika FAST jedinice Irske i Odjela za ciljane potrage i precizno lociranje, Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske (FAST tim Hrvatska), 29. siječnja 2020. godine na području Irske je uhićena 29-godišnja hrvatska državljanka Z. R.

Radi se o jednoj od najtraženijih osoba za kojom je Hrvatska raspisala potragu, a koja je u sklopu „Crime has no gender“ objavljena na European most wanted listi tijekom listopada 2019. godine, piše MUP.

Njenom pronalasku i uhićenju posebno su pridonijele anonimne dojave na stranicama European most wanted liste.

Ovim putem zahvaljujemo se javnosti i medijima na pruženoj potpori i suradnji, a koji su i ovaj put dokazali da su itekako zainteresirani zaštiti svoju zajednicu i žele pomoći policiji u pronalasku osoba za kojima su raspisane potrage, piše MUP.

Tko je Zorka Rogić

Zorka Rogić (28) iz Viškova u blizini Rijeke najtraženija je kriminalka iz Hrvatske. To je objavila Europska policijska agencija Europol koja je pokrenula operaciju hvatanja najtraženijih žena počinitelja teških kaznenih djela u Europskoj uniji, a među njima je i ova žena odrasla u Viškovu zaseok Mavri. Ona se s tog područja jedno vrijeme prije nestanka s kriminalne scene preselila na područje Osijeka i Đakova gdje se s muškim partnerima uglavnom bavila teškim krađama, prijetnjama i iznudama. U nekima od njih i ona je sama bila žrtva i neka kaznena djela su počinjena i na njezinu štetu.

Za što je traže

Za njom je Općinski sud u Rijeci 25. siječnja 2017. i 14.studenog iste godine raspisao dvije tjeralice za dva različita kaznena djela za koju je se i sada traži iako je ona defacto u bijegu od 2014 godine, pisala je lani Slobodna Dalmacija.

Prvo djelo za koju se Zorka sumnjiči je nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, a drugo djelo je nedozvoljena proizvodnja i preprodaja oružja i eksplozivnih tvari.

Za nijedno od ovih djela Zorka ne može dobiti više od 12 godina po svakom djelu, a kada je se uhvati i ako joj se dokaže krivnja mogla bi joj se ova dva djela objediniti u jedan sudski postupak gdje nema kumulativne kazne ali joj sigurno neće biti olakotna okolnost što bježi od hrvatskog pravosuđa.

U kampanji pod sloganom “zločin ne poznaje spol”, na internetskoj stranici Europola na spektakularan su način prikazana lica najtraženijih kriminalaca u bijegu koje traži 21 zemlja, a među njima je 18 žena, kazala je glasnogovornica Europola Tine Hollevoet.

Lica počinitelja zločina u bijegu su otkrivena i svatko može vidjeti radi li se o muškarcu ili ženi, dodaje Hollevoet.

Zorka je prvi put u javnost isplivala 9. srpnja 2014. godine na području Rijeke kada su njezina dva prijatelja u njen stan doveli navodnog njezinog dužnik a(u pitanju je navodni dug od 2000 tadašnjih maraka) kojeg je Zorka par puta udarila šalicom po glavi, dok su ga njezini prijatelji udarali pištoljima dok nije izgubio svijest.

To je bila uvertira u njen puno opasniji kriminalni biznis koji je doveo do toga da ova fizički omalena žena bude među najtraženijim ženskim facama Europe, pisala je krajem prošle godine Slobodna Dalmacija.

Share This Article