Uhićeni vlasnici doma za starije u Andraševcu u kojem je izgorjelo šestero ljudi, otkriven i uzrok tragedije

Danas ujutro uhićeni su vlasnici doma za starije i nemoćne u Andraševcu u kojem je ovog siječnja u požaru izgorjelo šestero štićenika., doznaje N1.

“Potvrđeno da su uhićene dvije osobe starosti 48 i 51 godinu zbog sumnje u počinjenje teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti, a u vezi kaznenog djela dovođenja u opansost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom”, kazao je za N1 glasnogovornik policije u Zaboku Zoran Lončar.

Podsjetimo, pored doma u Andraševcu se u dvorištu nalazio drveni objekt, u kojem su bili smješteni i štićenici doma. Ondje je 11. siječnja 2020. došlo do požara, a objekt je izgorio do neprepoznatljivosti.

Inspekcijskim nadzorom obiteljskog doma za starije i nemoćne u Andraševcu utvrđene su brojne nepravilnosti zbog čega su protiv poslodavca podneseni kaznena prijava Državnom odvjetništvu i optužni prijedlog prekršajnom sudu.

Nadzore obiteljskog doma “Zelena Oaza” proveli su inspekcija rada i zaštite na radu, te sanitarna i građevinska inspekcija, pri čemu samo sanitarna inspekcija nije utvrdila veće nedostatke, priopćio je u petak Državni inspektorat.

Inspekcijskim nadzorom u području zaštite na radu utvrđeno je da poslodavac nije postupao u skladu s propisima zaštite na radu ni tehničkim propisima pa je kazneno prijavljen zbog sumnje da je doveo u opasnost živote i imovinu općeopasnom radnjom i sredstvom.

Nadzorom inspektora rada u području radnih odnosa utvrđeni su brojni prekršaji, zbog čega je protiv poslodavca prekršajnom sudu podnesen optužni prijedlog.

Riječ je o sklapanju uzastopnih ugovora o radu na određeno vrijeme s istim radnikom bez objektivnog razloga i neprijavljivanju radnika na mirovinsko osiguranje prije početka rada.

Utvrđeno je da ugovor o radu nije sklopljen u pisanom obliku prije početka rada, a radniku prije početka rada nije izdana pisana potvrda o sklopljenom ugovoru.

Poslodavca prekršajno terete i da nije u roku 24 sata od prestanka rada odjavljivao radnike i nije u propisanom roku prijavljivao ni odjavljivao radnike na obvezno zdravstveno osiguranje.

Građevinska inspekcija utvrdila je na lokaciji Andraševec, Dolinska 22, da su u katastru i zemljišnim knjigama evidentirane dvije građevine: stambena kuća i gospodarska građevina. Za stambenu kuću učinjena je povreda propisa gradnje te je u tijeku podnošenje prekršajnog prijedloga za uklanjanje nezakonito izvedene dogradnje stambene građevine.

Za gospodarsku građevinu, koja je korištena do dana požara, utvrđeno je da se koristila protivno namjeni jer je bila evidentirana kao gospodarska građevina, a ne stambena. Građevinska inspekcija navodi da je u proceduri podnošenja optužnog prijedloga nadležnom sudu.

Za građevinu na lokaciji Andraševec, Dolinska 8, utvrđeno je kako je njezino stanje izgrađenosti nepromijenjeno u odnosu na ozakonjeno.

Sanitarna inspekcija u nadzoru nije utvrdila veće nedostatke koji bi zahtijevali poduzimanje upravnih mjera, priopćio je Državni inspektorat.

Vlasnica nije iznosila obranu

Odvjetnik vlasnice, Igor Cišper je nakon završetka ispitivanja u policiji rekao da njegova braniteljica nije iznosila obranu, piše RTL.

Po dovršetku ispitivanja u policiji, supružnici su dovedeni pritvorskom nadzorniku, a tijekom poslijepodneva bi trebali biti ispitani u Županijskom državnom odvjetništvu.

Osim toga, otkriven je i uzrok koji je doveo do ove nezapamćene tragedije, a krivac je kvar koji je uzrokovao zapaljenje grijalice. Nesretni štićenici su se ugušili ugljičnim monoksidom.

Facebook Komentari