Cijela Hrvatska pod meteoalarmom zbog velike promjene vremena

Mnogima će veće nevolje stvarati vjetar – umjeren i jak, gdjegod i na kopnu s olujnim udarima – u početku još jugozapadni i jugo, zatim sjeverni i sjeverozapadni, na Jadranu i često jaka i olujna bura.

Očekuje nas dramatična, ali kratkotrajna promjena vremena. Zoran Vakula prognozira kako nas očekuje hladniji i vlažniji zrak do kraja utorka, zbog čega će doći do promjene vremena

– Oborina će biti raznolikih – većinom kiše, mjestimice i u obliku pljuskova praćenih munjama i gromovima, a većinom u gorju padat će i snijeg. Valja spomenuti kako je mjestimice moguća i tuča – relativno rijetka pojava u ovo doba godine, ali ne i neobična ako se zna da je temperatura zraka prošlih dana u mnogim krajevima bila rekordno visoka, primjerenija travnju nego kraju siječnja i početku veljače – ističe Vakula za HRT.

Mnogima će veće nevolje stvarati vjetar – umjeren i jak, gdjegod i na kopnu s olujnim udarima – u početku još jugozapadni i jugo, zatim sjeverni i sjeverozapadni, na Jadranu i često jaka i olujna bura. Stabilnije i mirnije vrijeme očekuje se od četvrtka, te možemo očekivati da će temperatura ujutro biti ispod minusa.

– U istočnoj Hrvatskoj u utorak sredinom dana i poslijepodne treba računati na kišu, a mjestimice može biti i grmljavine pa i tuče. Jutarnja će temperatura biti između 7 i 10 °C, a najviša dnevna od 14 do 18 °C. U drugome dijelu dana, kada će jugozapadni vjetar okrenuti na sjeverozapadni i sjeverni, slijedi zahladnjenje – istaknuo je dipl. ing. iz DHMZ-a Krunoslav Mikec. Očekuje se kako će biti mjestimičnih pljuskova i kiša.

– U gorju će nakon jugozapadnjaka popodne zapuhati sjeveroistočni i sjeverni vjetar s kojima će stići hladniji zrak pa će kiša prijeći u susnježicu i snijeg u predjelima iznad 600 metara. Sredinom dana mogući su i pljuskovi s grmljavinom, ne samo u gorju, nego i na sjevernom Jadranu, gdje će nakon juga i jugozapadnjaka vjetar okrenuti na sjeverozapadni, navečer pak na buru, koja će jačati. Malo će kiše ili poneki pljusak pasti i u Dalmaciji, rijetko uz grmljavinu. U prvom dijelu dana puhat će jugo, potom jugozapadni i zapadni vjetar, pa sjeverozapadni, a prema kraju dana bura. More najprije malo valovito, zatim umjereno valovito pa i valovito. Temperatura će danju porasti do vrijednosti između 13 i 18 °C. Temperatura će biti i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će uz dosta oblaka mjestimice biti kiše, pa i u obliku pljuska, posebno poslijepodne i navečer, kada će puhati sjeverozapadnjak i bura. Prije toga će biti juga, mjestimice i jakog.

-Od srijede na kopnu sunčanije i hladnije, samo u srijedu uz mogućnost za mjestimice kratkotrajnu kišu, uglavnom u gorju i snijeg. Pritom u srijedu još i vjetrovito uz jak i olujan sjeverac. Prema kraju tjedna povećava se vjerojatnost za ponovni porast temperature – prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a. Na snazi je za danas narančasto i žuto upozorenje Meteoalarma. Na obali se očekuju olujni i orkanski udari vjetra, dok je na kopnu velika vjerojatnost za grmljavinska nevremena, kišu, snijeg i tuču.

Facebook Komentari