23.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Beroš tvrdi da imamo plan: Za korona virus spremi

Beroš tvrdi da imamo plan: Za korona virus spremi

Koronavirus sve se brže širi svijetom, broj zaraženih raste, no u Hrvatskoj, prema dosadašnjim informacijama, virusa nema. Trebamo li biti zabrinuti, što možemo očekivati tijekom sljedećih dana te jesmo li spremni?

O tome su za HRT govorili ministar zdravstva Vili Beroš, pročelnik Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju Klinike “Dr. Fran Mihaljević” Marko Kutleša i epidemiologinja iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Splitu Milka Brzović.

Pacijent iz Splita koji je boravio u karanteni nakon što je došao iz Kine nema koronavirus, jednako tako i pacijent koji je boravio u osječkoj bolnici. U međuvremenu, dva mladića koja su boravila u Kini primljena su u bolnicu u Vinkovcima.

Ministar je rekao kako se jutros čuo s ravnateljicom infektivne klinike i prema epidemiološkim podacima, mala je mogućnost da su dvojca mladića iz Vinkovaca zaražena koronavirusom. Njihovi uzorci su poslani u zaraznu bolnicu na analizu, koja je počela jutros, i rezultati se očekuju do kraja dana.

“Najnovije informacije govore da imamo ukupno u svijetu 20 606 oboljelih, od toga 190 izvan Kine. Umrlih je za sada 427. Na području EU-a je 27 zaraženih”, rekao je ministar.

Kutleša je naglasio kako moramo biti zabrinuti, ali ne smijemo paničariti.

“Virus je potpuno nov i mi ne možemo predvidjeti što će se s njim događati”, rekao je.

Brzović je rekla kako su u Splitu svi oprezni te da slijede sve informacije koje se svakodnevno obnavljaju te koje dolaze od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i od Svjetske zdravstvene organizacije. Smatra da nema mjesta panici.

“Hrvatska je spremna za izazov koronavirusa”

Beroš je rekao kako je Hrvatska spremna za ovaj izazov.

Kutleša je rekao da ga zabrinjava to koliko ima kritično oboljelih.

“Govori se o smrtno stradalima, ali ne i o kritičnima, a radi se o nekih 15-ak posto od količine oboljelih. To je velik broj”, naglasio je i dodao kako su to respiratorno oboljeli i trebaju potporu. To znači da im pluća zatajuju i to zabrinjava.

Ministar je rekao kako će se danas sastati sa svim ravnateljima bolnica u Hrvatskoj i vidjet će se koji su kapaciteti bolnica da prime oboljele.

“Ako situacija eskalira, imamo plan gdje izmještati postojeće pacijente s infektivnih klinika. Naš je zadatak iz sata u sat pratiti situaciju i shodno tome adekvatno reagirati”, istaknuo je.

“Uloga ministarstva je podijeljena na dva aspekta. Jedan je unutrašnji u okviru kriznog stožera, a drugi je vanjskopolitički u okviru predsjedanja Vijećem EU-a. Dogovorili smo neformalni sastanak sa svim ministrima zdravstva EU-a kako bi se usporedile mjere koje se provode u njihovim državama, razgovarali o tome”, rekao je Beroš.

Kutleša je rekao kako je epidemiološka anamneza ključna za sumnju na bolest. Jeste li bili u kontaktu s nekim tko je bio u Kini ili ste sami bili u Kini.

“Svi drugi ljudi se ne moraju javljati zbog sumnju na koronavirus. U ovome trenutku na klinici imamo puno pregleda zbog gripe koja je, čini se, na vrhuncu. Simptomi su isti. Temperatura, šmrcanje, kašljanje, opća slabost”, rekao je doktor Kutleša.

Istaknuo je kako je preventiva pranje ruku, izbjegavanje velikih zatvorenih prostora, eventualno nošenje maske.

Najnovije

Još iz rubrike