Vrhunski kuhari otkrili u čemu se najviše griješi kod kuhanja tjestenine, poduža je lista grešaka

Ilustracija

Ovi savjeti stručnjaka će vam pomoći da vaša tjestenina bude savršena baš svaki put.

Reader’s Digest razgovarao je s dva poznata chefa iz New Yorka i Las Vegasa koji su poznati po pripremanju tjestenine koji su otkrili što treba izbjegavati kako bi vaša tjestenina bila savršeno pripremljena.

Ne solite vodu

Vodu biste trebali soliti baš svaki put. Otprilike jednu veliku žlicu soli na tri litre vode. Sol se dodaje u vodu kako bi popravio okus tjestenine, ali ako je netko na dijeti s niskim unosom soli, možete ju izostaviti.

Dodajete malo maslinovog ulja u vodu tijekom kuhanja

Ulje nije potrebno i napravit će tjesteninu gumenom. Unatoč tome što svi misle, gotovo svi chefovi koji se bave tjesteninom slažu se po ovom pitanju.

Skroz sušite skuhanu tjesteninu

Tjesteninu ne biste trebali skroz ocijediti. Voda u kojoj se kuhala tjestenina dodat će svilenkastu teksturu umaku za tjesteninu. Tjesteninu samo kratko ubacite u cjedilo i potom ju prebacite u zdjelu.

Ispirete skuhanu tjesteninu

Ovo je jedna od najvećih grešaka prilikom kuhanja tjestenine. Škrob dodaje svilenkastu teksturu vašem umaku. Ispiranjem tjestenine vi uklanjate škrob koji pomaže umacima povezati se sa skuhanom tjesteninom.

Odvajate dio vode u kojoj se kuhala tjestenine za umak

Oko ovoga su chefovi podijeljeni. Jedan od chefova kaže: Ako je vaš umak prerijedak onda da. Ali, tjestenina na sebi ipak zadrži nešto vode što bi trebalo biti dovoljno za umak. Dok drugi chef poručuje kako to ne bi trebalo raditi i kako bi umak trebao biti pun okusa bez potrebe da dodajete vodu u kojoj se kuhala tjestenina.

Koristite samo sušenu tjesteninu

Pakirana (suha) tjestenina dobra je za salate s tjesteninom, inače uvijek pokušavajte koristiti svježu. Razlika je dan i noć, tvrdi jedan od chefova. Drugi pak kaže kako možete koristiti svjež dok je dostupna, ali ju je potrebno poslužiti odmah nakon cijeđenja. Sušena tjestenina će sjesti na želudac nešto lakše.

Smrzavate ostatke tjestenine

Svježu tjesteninu dobro je smrznuti, no nikad ju ne odmrzavajte prije kuhanja. Ako ju kuhate smrznutu, nećete primijetiti razliku. Ali ako ju jednom odmrznete, bacite ju. Drugi pak chef tvrdi kako nikako to ne biste trebali činiti.

Napravite previše tjestenine ili premalo

Tjestenina se širi prilikom kuhanja, stoga može biti teško procijeniti koliko ćete je zapravo napraviti. Špagete primjerice možete ubaciti u čistu bocu vode kako biste izmjerili jednu porciju, a za manje tjestenine poput makarona, ispunjavanje zatvorene šake suhom tjesteninom znači šalicu skuhane tjestenine.

Kuhate ju predugo

U idealnom slučaju, vaša tjestenina bi trebala biti al dente odnosno čvrsta i ne gnjevava. Ako ju ipak prekuhate, postoji način kao ju spasiti. Rastegnite tjesteninu i isperite ju s hladnom vodom (to je jedini put kada smijete ispirati tjesteninu hladnom vodom). Prepržite ju kratko na štednjaku s malo maslinova ulja kako bi bila hrskava.

Vaša tjestenina i umak se ne slažu

Tekstura određenih umaka bolje odgovara s određenim tjesteninama, stoga vodite računa o tome.

Široki i plosnati rezanci dobro se slažu s kremastim umacima, dok tanja verzija rezanaca bolje paše s laganijim umacima, dok se farfalle i fusilli bolje slažu sa složenijim umacima, a raviole biste trebali poslužiti s jednostavnijim umacima.

Ne miješate tjesteninu prilikom kuhanja

Mislite da je kuhanje tjestenine jednostavno – samo ju bacite u lonac i zaboravite na deset minuta? Da, jednostavno je, ali ne možete ju baš u potpunosti zaboraviti. Bez miješanja tjestenine, ona će se ispreplesti. Promiješajte tjesteninu čim ju stavite u vruću vodu i promiješajte ju ponovno za minutu, prenosi N1.

Share This Article